В Ужгороді Іван Мигович презентував книжку про “світочів” і “фарисеїв”

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація книжки «Світочі і фарисеї». Автор книги — закарпатець Іван Мигович, доктор філософських наук, професор, дійсний член Української академії політичних наук, депутат ВР України (1998-2006 рр).
Як гідно жити? З кого брати приклад? У кого вчитися, чого уникати? На ці одвічні питання пропонує свої відповіді автор книги. У виданні зібрано історії видатних та звичайних людей, які вплинули на долю автора та на багатьох людей Закарпаття, України.
Іван Мигович розповів, що після закінчення депутатської роботи зайнявся творчою діяльністю, а «Світочі і фарисеї» — вже 57-ма його книга. Здебільшого І. Мигович видавав наукові та науково-популярні книги, натомість «Світочі і фарисеї» — книга нарисів.
«Коли я депутатом їздив по області, мене запитували, як простий сільський хлопець став і науковцем, і державним діячем. Згодом я зрозумів, що це не випадково, бо великий вплив крім родини на мене справила тогочасна суспільна система та ряд визначних особистостей. Книга поєднує історичний і сучасний виміри, загальноукраїнський і регіональний аспекти, позитивну і критичну спрямованість», — каже Іван Мигович.  У книзі автор описує власне ставлення до Т. Шевченка, оцінює уроки І. Франка для сьогодення, пише про Д. Павличка і В. Яворівського. Окремий блок присвячено учасникам війни. Входять до книги і нариси про М. Горбачова, В. Ющенка, Ю. Тимошенко, В. Медведчука, з якими свого часу працював автор. До «Світочів і фарисеїв» увійшли і нариси про В. Балогу, П. Симоненка. А також про те, як готувалося вбивство ректора Сливки. Критикує І. Мигович «недолугих керівників, які протягом 20 років господарюють на Закарпатті».
Мета книги, за словами автора, — сприяти відновленню історії, справедливості і правди про радянський період на Закарпатті. Світочами І. Мигович називає тих, «хто є джерелом істини, носієм правди, волі, освіти тощо», їх у книзі більшість—12. Натомість фарисеями — «властолюбних, ненажерливих, підлих, злочинно-аморальних». Зокрема, гострій критиці автор піддав «міфологізацію» постаті Августина Волошина
У засіданні також взяв участь один із 21 представлених героїв книги — Іван Стецюра, учасник Великої Вітчизняної війни, письменник.