Закарпаття: У Колочаві стоятиме пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам — справжній військовий бронетранспортер

На травневі свята закарпатське гірське село Колочава ось уже третій рік поспіль масштабно та оригінально відзначатиме своє свято – День села.  Ключовою подією цьогорічного святкування стане відкриття 2 травня Музею-меморіалу колочавським воїнам–інтернаціоналістам.

Пам’ятником буде справжній військовий бронетранспортер, що стоятиме на пагорбі. Під ним розміститься кімната-музей, присвячена учасникам бойових дій в інтернаціональних загонах. Про це ЗІКу повідомила 27 квітня член оргкомітету святкувань Марія Шетеля.
Іще один бронетранспортер проїде вулицями Колочави на чолі з колоною воїнів-афганців. Пізніше на цьому транспорті зможуть кататися всі охочі.
У рамках святкувань на футбольному полі біля Колочавської ЗОШ №1 солдати 128-ї механізованої бригади Мукачівського гарнізону продемонструють показові виступи з вибухами, стрільбою, димовими завісами, захопленням противника тощо. А на святковій сцені виступить всеукраїнський вокально-інструментальний ансамбль афганської пісні “Контингент” з м. Києва.
Своєрідною акцією-примирення у селі стане також відкриття музею-бункера місцевих повстанців, де будуть викарбувані прізвища тих колочавців, хто відчув на собі репресивно-каральні методи системи НКВС-КДБ за причетність до українського визвольного руху. Найвідоміший з них Михайло Штаєр, іменем якого й названо бункер.
Також у рамках свята 1 травня у Колочаві відкриють та освятять обеліск колочавським воїнам Першої світової війни. Згідно з офіційними даними, за австро-угорського цісаря загинули 26 колочавців. Всі вони будуть вшановані, а їхні імена викарбувані на пам’ятнику.
За словами організатора та ініціатора свята, уродженця села Станіслава Аржевітіна, у рамках проведення Дня села 2009 і 2010 рр. на території Колочави вшануються всі жертви трагічних подій XX сторіччя. “Це учасники Першої світової війни 1914 – 1918 рр., колочавської “революції” 1918 р, угорські, чеські, словацькі, радянські військовослужбовці, що загинули в Колочаві, колочавські січовики 1938 – 1939 рр., репресовані і знищені колочавці у таборах ГУЛАГу 1939 – 1942 рр., жертви II Світової війни 1939 – 1945 рр., знищені односельчани – євреї у фашистських таборах 1941 – 1945 рр., репресовані і розстріляні колочавці органами радянської держбезпеки у 1946 -1957 рр., воїни – інтернаціоналісти 1956 – 2009 рр. Колочава продемонструвала приклад примирення для всієї України”, – підсумував Аржевітін.
ЗІК