Мукачівська греко-католицька церква: Останні новини, презентація та екскурсія

28 квітня Преосвященний владика Мілан вперше після своєї інтронізації зібрав журналістів на прес-конференцію. Приводів для цього було кілька.
Насамперед, єпископ детально розповів представникам закарпатських мас-медіа про останні новини єпархіального життя, зокрема про урочистості, котрі відбулися у суботу, 24 квітня: публічне введення його до уряду Мукачівської єпархії як правлячого єпископа, відкриття пам’ятного знаку на площі Андрея Бачинського та освячення реконструйованого мансардного поверху єпископської резиденції. Владика Мілан зазначив, що дата проведення інтронізації є дуже символічною. Адже саме 24 квітня 1646 року в стінах Ужгородського замку була прийнята так звана Ужгородська унія – документ, що відновлював єдність нашої єпарахії зі Вселенською Католицькою Церквою.
Також владика Мілан повідомив, що 14 квітня, у 99-ий день народження Блаженного священномученика Теодора Ромжі, в єпархії розпочався рік, йому присвячений. Цей рік Блаженного Теодора, котрий було відкрито на його батьківщині у Великому Бичкові триватиме аж до 28 червня 2011 року, коли святкуватимемо празник Перенесення його мощей, а також відзначатимемо 10-річчя проголошення його Блаженним.
У рамках прес-конференції відбулася презентація трьох книжок, виданих до сторіччя відомого закарпатського поета і теолога Зореслава (о.Севастяна Сабола (1909 – 2003), які побачили світ у видавництвах “Закарпаття” та “Ґражда”.
Свого часу цей чернець василіанського чину був відомим громадським та релігійним діячем нашого краю, капеланом Карпатської Січі. Нещодавно він помер на еміграції в США. Минулого року було засновано літературну премію імені Зореслава.
Редактор видавництва „Закарпаття” Дмитро Федака репрезентував вибрані твори о.Севастяна, видані у серії „Письменство Закарпаття” під назвою „Блакитні ескадри”. До книжки ввійшли поетична спадщина Зореслава, спогади, а також його праця „Голгофа Греко-католицької Церкви в Чехословаччині”.
Як про феномен у літературному житті Закарпаття міжвоєнного періоду висловилася про Зореслава і редактор видавництва „Ґражда” Наталія Ребрик. Вона розповіла про проект видання його творчого доробку, узгоджений із самим о. Севастяном ще за його життя. Наразі із запланованих 6-7 книжок вийшли друком дві: „Бог і Україна” (найповніше на сьогодні зібрання поезії) та „Католицтво і православіє” (його науковий погляд на 900-і роковини поділу Христової Церкви (1045 – 1954).
На завершення зустрічі з владикою Міланом журналісти оглянули реконструкцію верхнього мансардного поверху єпископської резиденції, куди, за словами єпископа-ординарія, буде перенесено офіс управління Мукачівської греко-католицької єпархії.
Сайт Мукачівської греко-католицької єпархії