Представники Нацфоруму профспілок проаналізували проблеми трудівників Закарпаття

27 квітня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему “1 травня на Закарпатті: проблеми трудящих та шляхи їх вирішення”, на якій були оприлюднені масштаби соціальних та економічних проблем області – зокрема офіційний та реальний рівень безробіття, обсяги затримки зарплат на проблемних підприємствах, основні проблеми у стосунках між роботодавцями та найманими працівниками тощо.
Володимир Дзямко, Голова ТООП Національного форуму профспілок України в Закарпатській області нагадав, що профспілки займаються захистом трудящих від свавілля роботодавців, у тому числі від держави. На Закарпатті, за словами доповідача, незадовільна ситуація із працевлаштуванням людей та захистом прав працівників — багато звільнень, незайнятість населення. За інформацією В. Дзямка, станом на 1 квітня заборгованість із зарплати в області складає 15,9 млн. грн., із них 2,1 млн. грн. — у сфері державної форми власності. Вже здійснено перевірки на 130 підприємствах інспекцією праці спільно з представниками профспілок підприємств.
Щодо безробіття, то станом на 1 березня ц.р. в Україні зареєстровано 530 тис.безробітних, 1 млн.30 тис. мають статус непрацюючих. “Але за даними усіх профспілок непрацюючих  в Україні понад 3,5 мільйони”,– зазначив Володимир Дзямко.
В.Дзямко проаналізував проект нового Трудового кодексу, який має бути винесено внесеного на розгляд Верховної Ради у другому читанні. Зокрема, за словами Володимира Дзямка, у новому проекті Трудового кодексу є ряд небезпечних положень — обмежуються права профспілок у захисті працівників, натомість роботодавцям дають змогу самостійно встановлювати умови роботи та оплати.
Доповідач презентував також Концепцію Програми створення робочих місць, розроблену профспілками. І розповів про створені форумом профспілок напрямки подолання кризи. “На Закарпатті перш за все необхідно розвивати садівництво, виноградарство, туризм, щоб зайняти населення, що проживає у сільській місцевості”, — наголосив В. Дзямко. Він також торкнувся проблем залучення до регіональної економіки інвесторів та проблем професійної освіти. Доповідач зауважив, що на Закарпатті дуже часто трапляються випадки, коли люди з вищою освітою отримують меншу зарплату, ніж працівники робітничих професій.