Закарпаття: Населення Ужгородщини скаржаться на автоперевізників

27 квітня 2010 року в с. Сторожниця Ужгородського району, що на Закарпатті, відбулося засідання виконкому Сторожницької сільської ради. У засіданні  взяли участь голова сільської ради с. Сторожниця Міцовда Петро Іванович, секретар Мацько Є.А., депутат Ужгородської районної ради від Народної Партії Михайло Лаба та інші члени виконкому.
На порядок денний виносилось питання щодо розгляду скарг, звернень громади з питання перевезень пасажирів с. Сторожниця та належного виконання своїх зобов’язань перевізниками, у яких є дозволи на виконання рейсів с. Сторожниця – пл. Корятовича, с. Сторожниця – вул. Краснодонців.
Також у ході обговорення секретар сільської ради Єва Андріївна запропонувала додатково відновити маршрут с. Сторожниця – пл. Ш. Петефі, який колись виконувало АТП-12107.
У ході обговорення М.М. Лаба дав роз’яснення щодо деяких ускладнених процедур проведення конкурсу з відбору перевізників на транспортних сполученнях, в цілому пов’язаних з прийняттям Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 р., через яку обласна адміністрація до сьогодні не проводила засідання конкурсного комітету по напрямку с. Сторожниця. Відсутність дозволів, не з вини перевізника, унеможливлює накладення будь-яких санкцій на нього. Михайло Михайлович пояснив, що після виходу даної Постанови були ліквідовані і комісії районної адміністрації з питань транспорту і зв’язку. Тобто, делегувавши свої повноваження в область, місцеві адміністрації не мають змоги регулювати цей ринок послуг, визначати пріоритетність виконавців перевезень, які були б суб’єктами господарювання і платниками податку окремого району, якому і належить маршрут.
Відсутній в обласному конкурсному комітеті і представник районної влади. Але Михайло Михайлович зауважив, що з прийняттям Постанови сільська рада є замовником перед областю (як організатор проведення конкурсного відбору перевізників) і повинна мати всі дані про перевізника, копію схеми маршруту і копію розкладу руху на зворотні рейси з погодженням виконавчого комітету місцевої громади.
Таким чином, виконавчий комітет виніс відповідне рішення щодо впорядкування транспортного сполучення с. Сторожниця, а Михайло Лаба взяв на себе зобов’язання щодо супроводу цього рішення по всіх відповідних інстанціях з конкретним шляхом вирішення даної проблеми в термін до 3 місяців.
У частині недосконалості Постанови КМУ № 1081 від 03.12.2008 року Михайло Лаба, як помічник-консультант народного депутата України на громадських засадах, на підставі звернення асоціації перевізників в області, звернувся письмово до народного депутата України Герасимчука В.В. та заступника міністра транспорту і зв’язку Фоменко К.О.
Як відзначив Михайло Лаба, ця проблема проведення конкурсів є типовою для всіх областей України. Чекаємо на позитивні зрушення від Міністерства транспорту та зв’язку України, яке спроможне відновити сполучення у всіх належних пунктах області і зміцнить транспортні артерії держави.
Прес-служба Закарпатської обласної організації Народної Партії