Гірська глибинка Закарпаття — ідеальне місце для наркоторгівлі

Як не прикро, але наркотична хвиля «докотилася» нині і до гірських районів Закарпаття. Колись, наприклад, у Міжгір’ї масово вирощували коноплі. Їх вимочували і після відповідної обробки з них  виготовляли полотно. Раніше нікому й на гадку не спадало цю рослину культивувати як «наркоту».

Чи не на кожному обійсті також щороку висівали мак. Однак часи змінилися, тепер ці рослини заборонені для вирощування, бо інакше на них одразу «злітаються» наркомани. Але є окремі громадяни, які намагаються на цьому підзаробити.
40-річний міжгірець Василь часто їздив на заробітки в Росію. Виховує  троє малолітніх дітей, тож гроші завжди потрібні. Та останнім часом, мабуть, далася взнаки криза, бо чоловік перебивається випадковими заробітками вдома. А хочеться десь і з приятелями відпочити. Торік дільничні інспектори міліції виявили на городі Василя посіви маку. Зваживши на трьох дітей у сім”ї, обійшлися без кримінальної відповідальності. Було складено лише адміністративний протокол на господиню оселі. Здавалося, тепер подружжя візьметься за розум. Але нещодавно міжгірські оперативники отримали інформацію про те, що Василь знову взявся за старе. Щоправда, цього разу він уже мав намір реалізувати макову соломку…
На зустріч із наркоторговцем, окрім покупця, подалися також начальник сектору карного розшуку Міжгірського РВ ГУМВС Іван Шегута, інші працівники цього підрозділу. Василь з пакетом у руках чекав на покупця неподалік власного обійстя. За 200 грамів висушеного маковиння запросив 1200 гривень. Їх він отримав, але тут же опинився «під ковпаком» оперативників. «Наркоту» й гроші вилучили. Зрозумівши, що запахло смаленим, горянин зізнався міліціонерам – на горищі його будинку приховані ще коноплі. Стражі порядку знайшли там 400 грамів марихуани.
Тепер міжгірець пояснює свої дії слідчому, обставини справи з’ясовуються. Адмінвідповідальністю, мабуть, цього разу не обійдеться, бо реалізація макової соломки, за чинним законодавством – це кримінально-карне діяння.
Михайло ПИСКАЧ, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області