Що очікують угорці Закарпаття від результатів парламентських виборів в Угорщині

Минулої неділі в Угорщині завершилися парламентські вибори, які відбуваються у цій країні у два тури за змішаною системою. В принципі, нічого надзвичайного не трапилося. Якби не одне “але”. Третій результат набрала ультранаціоналістична партія з чудернацькою як на слов’янський слух назвою “Йоббік”.
Повна назва цієї політсили – “Партія за кращу Угорщину” (угорською Jobbik Magyarorszбgйrt Mozgalom). Створена ще 2003 року групою праворадикально налаштованих студентів гуманітарного факультету Будапештського університету і вихідцями з націоналістичної Партії справедливості й життя. Спершу це був громадян¬ський рух не задоволеної політикою уряду молоді. Однак скоро до нього приєдналося чимало відомих у країні політиків, експертів, громадських діячів. Рішення трансформуватися в партію було ухвалено після катастрофічної поразки правих сил на виборах 2002-го року.
У назві партії використовується гра слів: слово “йоббік” в угорській мові має два значення – “кращий” і “правий”. Партія визначає себе як радикальна і національно-консервативна, рекламуючи своє гасло “Угорщина належить угорцям”. Незалежні спостерігачі класифі¬кують її як ультраправу. Партія активно використовує антициганську, антисемістську і антиіммігрантську риторику.
Активісти “Йоббік” брали участь в антиурядових демон¬страціях у 2006 році. Однак на парламентських виборах цього ж року партія набрала тільки 2 % голосів і в національний парламент не пройшла. Наступного ж, 2007-го, було створено воєнізоване крило партії – “Угорська гвардія”, яку, втім, влада заборонила в 2009-му. Та це не завадило “Йоббік” того ж року пройти до Європарламенту, набравши майже 15 % голосів і провести у депутати трьох своїх членів. Нині партію очолює Габор Вона.
Чого очікують закарпатські угорці, які традиційно користуються потужною підтримкою офіційного Будапешта, від результатів парламентських виборів і чи зміниться зовнішня політика Угорщини щодо сусідніх країн, “Замок” поцікавився у голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Міклоша Ковача:
– Гадаю, у стратегічному плані великих змін не передбачається, оскільки простір для маневру в Угорщини досить обмежений. Країна перебуває у системі міжнародних організацій, є членом НАТО та ЄС. Переконливу перемогу на виборах здобула партія ФІДЕС, яка формуватиме уряд і визначатиме політику держави. Тому про урядову роль праворадикальної партії “Йоббік” не йдеться, оскільки вона не має потрібного для цього представництва в парламенті. Вплив може бути хіба що зворотнього плану, тобто своїми заявами чи діями викликати негативну реакцію уряду. Перемога ФІДЕС була прогнозованою і стала очевидною ще після першого туру виборів, а другий це лише підтвердив.
Стрімке зростання рейтингу правих можна пояснити лише стрімким падінням рейтингу соціалістів в Угорщині. Упродовж останніх трьох виборчих кампаній в країні сформувалася система з правої і лівої партій. Кожна з них якщо й вигравала, то з невеликим відривом. Нині ситуація змінилася. Соціалісти, які змушені були робити непопулярні кроки, практично знищили свій рейтинг серед виборців. Колишні їхні прихильники віддали свої голоси правим та ультраправим, дехто просто розчарувався і не пішов на вибори.
Специфіка відносин Угорщини й України визначається великою угорською діаспорою, яка живе на Закарпатті. Підтвердження цьому – робота Генерального консульства в Ужгороді й укладення угоди про малий прикордонний рух.
Гадаю, стосунки між нашими країнами після нинішніх виборів лише будуть посилюватися, оскільки для правих партій одним із пріоритетів є патріотизм і підтримка закордонних угорців. Тож, від правого уряду Угорщини очікуємо більшої уваги до потреб угорців України.

Петро ПОЛІХА, Закарпаття онлайн.БЛОГИ