У Карпатах “лінія Арпада” запрошує туристів!

Нещодавно актив Міжгірської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів ім. А. Волошина та шкільний парламент на чолі з директором школи Володимиром Залезинським відвідали колишні вогневі точки лінії Арпада, що знаходяться на території національного природного парку “Синевир”.

Лінія Арпада — це була військово-оборонна система угорської армії за Другої світової війни, укріплена потужними інженерними спорудами, створена вздовж старого державного кордону, який простягався через весь Карпатський хребет, довжиною понад 300 км, з 30 вузлами ешелонованої оборони вглиб на 100-120 км. Будівництво цієї системи розпочалося ще до початку Великої Вітчизняної війни в 1940 і продовжувалося до 1943 року, в ньому брали участь військовополонені, місцеве населення та інші наймані працівники. Ця система нараховувала в собі (за генерала Хейнріца) 2500 гармат і мінометів, 25 танків, об’єднувала 99 оборонних пунктів, 760 залізобетонних і 440 дерев’яно-земляних споруд, 440 вогневих майданчиків, 400 км траншей і стрілецьких окопів.

Коли ми піднімалися до бункерів, Володимир Тимофійович показав нам пейзажі, фото яких було колись розповсюджене по всьому Радянському Союзу, — смереку, що росте на одному з бункерів біля річки та інші. Ця реклама, до речі, закликала відвідати мальовниче Закарпаття.

Прогулюючись лісом, ми побували на пробному майданчику для стрільб №27. Також були всередині у бункерах. Потім відвідали національний природний парк “Синевир”, де нам показали історико-краєзнавчий музей.

По дорозі додому зупинилися і на вершині перевалу розклали багаття і слухали розповіді водія нашого шкільного автобуса про те, як він був ліквідатором наслідків ЧАЕС. Щиро дякуючи директору школи, ми повернулися додому, сподіваючись, що це наш не останній турпохід.

Ганна КІНАШ,учениця 7-А класу Міжгірської СЗОШ ім. А. Волошина, президент шкільного парламенту, “Верховина”