В Ужгороді провели “круглий стіл” про особливості вступної кампанії 2010 року

29 квітня в Ужгороді відбувся круглий стіл Громадянської мережі ОПОРА та Карпатського агентства прав людини «Вестед» на тему: «Особливості вступної кампанії 2010: переваги і недоліки».

Під час обговорення розкривались питання особливостей цьогорічної кампанії ЗНО та вступних процедур до вищих навчальних закладів з обговоренням можливих загроз та переваг які несуть цьогорічні нововведення.

Святослав Бабіля, ГМ «ОПОРА», КАПЛ «ВЕСТЕД»
Всі країни, що входять до складу СНД, крім Таджикистану, користуються  зовнішнім оцінюванням, при цьому, в Таджикистані система запроваджується цього року.

Міжнародною громадською організацією «Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти» за грантом Міжнародного фонду «Відродження» у період з жовтня 2009 р. по березень 2010 року, було проведено дослідження «Якості системи вступу до ВНЗ України на основі зовнішнього незалежного оцінювання випускників загальноосвітні навчальних закладів». До виконання різних етапів і складових проекту були залучені фахівці з Національної академія педагогічних наук України  (НАПНУ), редакції журналу «Вісник. Тестування і моніторинг в освіті» (ТІМО), Інституту соціології Харківського національного університету ім. В.Каразіна (ІС ХНУ), програми USETI сприяння ЗНО в Україні (USETI), громадської організації «Опора» (ОПОРА). Аналіз проводився за трьома критеріями: критерій якості відбору студентів, тобто, наскільки середній бал атестату і бал, який студент отримав на тестуванні УЦОЯО відповідає рівню балів, які студент отримав після першого семестру навчання у ВНЗ; критерій доступності, наскільки система є доступною для різних прошарків населення і соціальних груп; критерій справедливості, що полягає у довірі до результатів вступних іспитів. Результати показали що систему оцінено як справедливу, довіра до неї суспільства є високою.

При оцінці рівню доступу до освіти результати дослідження показали, що рівна можливість доступу для всіх категорій населення крім випускників минулих років. Як результат, однією з пропозицій була розробка додаткових тестів на здібності до додаткового навчання, тобто тест який мав визначати чи може абітурієнт, який закінчував школу в минулих роках вступати знову.

Дослідження показало, що якість навчання абітурієнта можна точніше прогнозувати коли крім ЗНО враховується середній бал атестата, але питання як саме його враховувати – залишається відкритим.

Нововведенням цього року є:

можливість використовувати сертифікат УЦОЯО за минулі роки;

зменшена кількість навчальних закладів і спеціальностей: до 5 ВНЗ та до 3 спеціальностей.

право ВНЗ допускати до вступного конкурсу абітурієнтів з сертифікатом УЦОЯО кількість балів якого не менша за 124, за умови якщо кількість балів з профільних предметів становить не нижче 170;

середній бал атестата враховують з округленням до десятих частин бала за 200 бальною шкалою;

право складати вступний іспит з тієї мови, оцінки якої виставлено в атестаті, при цьому не атестуватись з української мови та літератури;

право абітурієнтам, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше, брати участь у конкурсі за результатами ЗНО або за результатами вступних випробувань з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі при вступі на навчання без відриву від виробництва

Олеся Греба, управління освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації
На сьогоднішній день є достатня кількість нормативних документів аби кампанія пройшла на якісному рівні. Управлянням разом з УЦОЯО складено спільний план роботи. На території області визначено 4 округи, або як іще їх називають – територіями тестування. Це міста Мукачево,  Ужгород, Хуст і Виноградів. Визначено мережу пунктів тестування на території області, закріплено відповідальних, а також закріплено за територіями тестування міста й райони від яких будуть учасники ЗНО. В умовах вибору пункту тестування був критерій, щодо забезпечення можливості доступу до авдиторії для дітей інвалідів.

Всі адреси пунктів тестування будуть розміщенні на сайті управляння освіти і науки Закарпатської ОДА та сайтах регіонального й всеукраїнського УЦОЯО.

Загалом зареєстровано 9965 бажаючих складати тестування. 7526 випускників минулого року та 2028 – попередніх років. 493 учасники ЗНО будуть складати тести на угорській мові, 60 осіб румунською, 50 – російською. В області зареєстрована одна особа, яка потребує сурдоперекладу.

Нами був надісланий лист на всі управління освіти і науки в області, щодо висвітлення питання процедур вступу до ВНЗ у місцевих ЗМІ. Крім того на сайті обласного управляння є телефони, за якими були дзвінки батьків щодо уточнення питань по вступу.

Олена Мельник, Закарпатський державний університет
Правилами прийому ЗакДУ не передбачено підвищення прохідного балу. Абітурієнт який має з кожного предмету мінімум 124 бали, може брати участь у конкурсі на вступ.

Термін прийому документів буде тривати 2 тижні. Ті особи, які згідно правил будуть проходити окремі вступні випробування, матимуть 1 тиждень на реєстрацію.

З 1 серпня ми плануємо розпочати проведення конкурсу на місця державного замовлення. Приймальна комісія щодня буде вивішувати інформацію на офіційному сайті ЗакДУ.

Згідно правил вступу МОН для пільговиків 25% на місця державного замовлення не є граничною межею, а лише нижньою. Рішення про прийняття на державне замовлення більшої кількості пільговиків може прийматися приймальною комісією.

Дмитро Бєлов, Ужгородський національний університет
Особливих нововведень не передбачаємо. Мова стосується і прохідного балу в 124, з кожного предмету. На засіданні комісії було обговорення щодо того, аби підвищити планку прохідності, але зважаючи на те, що цей вступний рік ми можемо відчути насідки демографічної кризи середини 90-х, вирішили бал не піднімати.

В минулому році через різне тлумачення одних і тих самих норм, нам довелось проводити співбесіду з угорської мови для вступників на Гуманітарно-природничий факультет, оскільки навчання профільних дисциплін проходить на угорській мові. В цьому році за рекомендацією МОН, ситуація щодо вступу на всі факультети є абсолютно однакова. Ніяких додаткових вступних випробувань, крім тих, які передбачені в правилах прийому – не буде.

Ярослава Гасинець, ЗОО «Молодіжний рух», секретар постійної комісії з освіти в Ужгородській міській раді
Лише тести звісно не можуть виявити повноту і якість знань студента чи учня. Тому обов’язково треба проводити також і дослідження, додаткові індивідуальні завдання. Судячи з кількарічної практики проведення ЗНО, я як викладач біологічного факультету УжНУ мушу сказати, що рівень студентів яких ми набираємо підвищився. Ми набираємо студентів з кращими знаннями. Цікава тенденція коли студенти які не найкраще працюють в групі, тести складають на високі бали, і навпаки. Тому на мою думку має бути симбіоз коли ми маємо тестування і усні випробування. Як громадська організація ми долучимося цього року до моніторингу вступної кампанії до ВНЗ.

Іван Пайда, НВК Гармонія
Учні, ще в попередньому семестрі не звертали увагу на атестат, адже його не враховували, а тому не затребуваним було добре навчання в школі. Особливо це стосується предметів, що не є які не доведеться проходити під час вступу. Сьогодні явка на уроках і ставлення до них суттєво покращилася.

Василина Марко, ЗРЦСТРПО «Вибір»
Наша організація вже декілька років проводить моніторинг вступної кампанії. Загалом ми оцінюємо її на рівні. Проте, маємо претензії щодо рівного доступу до знань у школах, адже молодь з інвалідністю не має можливості отримувати знання в тому обсязі, в якому їх отримують усі інші. Серед найбільших проблем є потреба наймати окремих репетиторів, на що в сім’ях немає грошей, треба щодня діставатися школи і т.д.

Цього року ми продовжимо відслідковувати хід вступної кампанії.

Денис Ман, Студентська рада Закарпатської області
Опитування проведені нашими колегами з Харківського осередку Всеукраїнської студентської ради провели опитування серед першокурсників, який показав високий рівень довіри до ЗНО. Цього року ми вже стигли зустрітися з Міністром освіти й науки України паном Табачником. На його ім’я від імені ВСР були подані пропозиції, щодо подовження терміну дії сертифікатів ЗНО попередніх років, збільшення пробних сесій тестування до 2-3 на рік з усіх предметів, збільшити термін на апеляції щодо результатів до одного тижня.

Довідка:

Громадянська мережа ОПОРА третій рік поспіль на всеукраїнському рівні проводить кампанії підтримки та моніторингу проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та вступу до ВНЗ. www.opora.org.uа

Карпатське агентство прав людини “ВЕСТЕД” є регіональним партнером ГМ ОПОРА в Закарпатській області. www.kaplvested.info

ГО ОПОРА