В Ужгороді Сергій Федака презентував книгу про фронтові операції

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація книжки «Стратегічні фронтові операції Великої вітчизняної війни на території України». Автор — доктор історичних наук, професор Сергій Федака.

Як розповів автор Сергій Федака, однією з підстав для написання монографії стала відсутність фахової наукової літератури для студентів про перебіг фронтових операцій Великої вітчизняної війни. «Я читаю кілька курсів з історії України. Загалом подіям цієї війни надається велика увага, але не подіям на фронтах. Те, що складало основу війни подається побіжно,- розповів Сергій Федака. – Я підняв велику кількість літератури, вивчив близько 100 мемуарних джерел, в яких війна постає дуже деталізовано».

За словами автора Україна відіграла дуже важливу роль у ВВ війні. У роки ВВ війни радянські війська здійснили понад 50 стратегічних операцій, які принципово змінювали ситуацію на фронті, з них—15, а також 17 окремих фронтових операцій відбулося на території України. Загалом у ВВ війні радянські війська здійснили близько 250 фронтових і понад 1000 армійських операцій. 82,3% всіх стратегічних операцій радянських військ було здійснено силами двох і більше фронтів, 9,8% –силами фронту і флоту і 7,9% силами одного фронту.

У книжці описані понад 30 стратегічних операцій ВВ війни. Кожна з них варта окремого монографічного багатотомного дослідження, чи написання історично-військового роману, — переконаний Федака. Виклад матеріалу книжки ґрунтується на спогадах радянських і гітлерівських воєначальників, а також на документальних матеріалах. Створено цілісну картину бойових дій на українському відтинку радянсько – німецького фронту упродовж усіх трьох з половиною років.

Сам автор, вивчаючи мемуари радянських та німецьких воєначальників, знайшов чимало цікавого. «Тут передано живе відчуття історії, живі деталі, є свої особливості,– розповідає Сергій Федака,– зокрема у мемуарах радянських воєначальників відчувається заздрість один до одного, а у німецьких мемуарах військові з великою повагою відгукуються про радянських військових керівників».

Оформлення здійснила Катерина Малько. Спочатку у автора був задум на обкладинці, де зображений пам’ятник «Україна-визволителям» на українсько-словацькому кордоні, розмістити фото пам’ятника «Україна—визволителям» із села Мілове на Луганщині, звідки у 1942 році почалося визволення України». Проте не знайшлося фотографії відповідної якості.

Мукачево.net