Ужгород: У корчмі “Деца у нотаря” говорили про перспективи туризму на Закарпатті

Після нещодавньої Закарпатської великодньої забави корчма-музей “Деца у нотаря” знову опинилася в центрі уваги. Там Павло Чучка репрезентував книжку видатного австро-угорського економіста Едмунда Еґана “Економічні можливості наших Карпат”, надруковану в Пешті 1890 року, а зараз перевидану в Ужгороді українською.

Нагадаємо, що наприкінці XIX століття цей видатний угорський економіст розробив стратегію розвитку бідного малоземельного регіону за допомогою ефективного хазяйнування в сільському господарстві. Це ніщо інше, як рецепт, як зробити селян заможними на своїй землі, акцентував Павло Чучка.

Суть зустрічі полягала в обговоренні перспектив сільського туризму в Карпатах. На заході виступила Маґдолна Товарі (засновник підприємства “Fondue Original”, Будапешт), завдяки котрій і побачила світ ця непересічна праця, а професор-історик Сергій Федака наголосив на глибині й патріотичності поглядів Едмунда Еґана. Із цікавістю присутні вислухали й власника відомої нижньоселиської сироварні Петра Пригару, а патріарх вітчизняної ботанічної науки Василь Комендар розповів про величезний потенціал нашої туристичної галузі.

Після офіційної частини присутні мали змогу покуштувати закарпатські фондю, бограч та запити все це червоним вином. Сама страва – символічна: за спільною круглою чашею вона об’єднує різних людей, тому завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор зазначив: незабаром у краї, окрім багатьох інших, має відкритися новий, “сирний” туристичний шлях.

“Ужгород”