Ужгород: Українсько-словацькі відносини — час нових підходів

У четвер, 6 травня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида зустрівся з головою комітету у закордонних справах Народної Ради Словацької Республіки Юраєм Горватом та Генеральним консулом Словацької Республіки в місті Ужгород Маріаном Сладечеком.
Голова парламентського комітету Юрай Горват перебуватиме на Закарпатті до суботи. В четвер зранку він вже відвідав вищі навчальні заклади краю, де мав зустрічі з викладачами та студентами. Також в планах гостя побувати в Мукачеві та Перечині, поспілкуватися з представниками словацького національно-культурного товариства.
Під час зустрічі з керівником краю було обговорено ряд питань співпраці в різних галузях. Олександр Ледида окреслив й  проблемні місця – це, в першу чергу, питання візового режиму та перетину кордону. Так, в багатьох закарпатців, які мають Шенгенську візу, видану, наприклад, угорськими чи польськими дипломатичними установами, при поїздці в Словаччину виникають труднощі на кордоні. Люди скаржаться на те, що у них вимагають додаткові документи на право в’їзду до сусідньої країни.
Голова комітету у закордонних справах Народної Ради Словацької Республіки наголосив, що дипломати наразі роблять усе можливе для того, аби це питання розв’язати і щоб таке непорозуміння справді було короткочасним.
– Більше того, основні політичні сили Словаччини підтримують розбудову партнерських та добросусідських відносин з Україною, й виступають за лібералізацію візового режиму аж до його скасування, – відзначив Юрай Горват.
Сторони домовилися детальніше вивчити це питання і провести у суботу спеціальну нараду безпосередньо на українсько-словацькому кордоні за участі прикордонників, митників, представників дипломатичних установ.
Ще одна тема розмови –  реконструкція спеціалізованої  школи зі словацькою та українською мовами навчання № 21 в місті Ужгород, на базі якої працюватиме й Центр словацької культури. Вирішено активізувати роботу, щоби найближчим часом заклад запрацював.
Також пан Горват повідомив про ряд ініціатив словацької сторони – залучити Україну до засідань міжнародної організації країн Центральної Європи «Вишеградська четвірка», провести найближчим часом зустріч Президентів України та Словаччини. Попередньо восени цього року в Ужгороді планується організувати зустріч парламентаріїв двох країн.
Щодо економічної співпраці, то словаки пропонують українським, і в тому числі закарпатським компаніям долучитися до кількох потужних проектів – будівництва нових заводів з виробництва електромобілів, взяти участь у будівництві нового автобаму в Словаччині.
Наприкінці зустрічі голова облдержадміністрації Олександр Ледида висловив впевненість в тому, що напрацьовані контакти між нашими країнами будуть поглиблюватися, і, в першу чергу, позитив від цього відчують мешканці прикордонних регіонів.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації