Закарпаття: “Сесію” складають дільничні міліціонери

Співробітникам ОВС у своїй повсякденній роботі нерідко доводиться стикатися з правопорушниками різних мастей, іноді при цьому виникають ситуації та обставини, які навіть важко передбачити. Працівники патрульної служби, наприклад, оберігаючи громадський порядок, нерідко мають справу з хуліганами чи грабіжниками.

Дільничні інспектори міліції майже щоденно перевіряють раніше судимих. Оперативники серед своїх «клієнтів» мають злодіїв, розбійників чи навіть вбивць, можливо й озброєних. Важливі функції виконують спецпідрозділи «Сокіл» і «Беркут», які серед іншого залучаються на затримання небезпечних злочинців. Порядок під час судових засідань оберігають «грифонівці».

Тому співробітник міліції повинен бути всебічно підготовлений. Для цього у системі службової підготовки щорічно, починаючи з вересня, здійснюється теоретичне навчання особового складу та проводяться практичні заняття і стрільби. А ось у травні-червні працівники міліції демонструють свої знання, навички і вміння на підсумкових перевірках, якими охоплено сто відсотків особового складу. Для оцінювання створена спеціальна комісція із працівників відділу професійної підготовки УКЗ ГУМВС. Перевірки проводяться серед працівників апарату ГУМВС, міськрайвідділів, спецпідрозділів та окремих підрозділів.

Цьогорічну міліцейську «сесію» розпочали начальники галузевих служб, міськрайвідділів та їх заступники. Спочатку вони шляхом тестування демонстрували теоретичні знання із функціональної, загально-профільної, медичної, психологічної, вогневої підготовки, тактики дії в типових та екстремальних ситуаціях. А ще виконувалися нормативи із збирання і розбирання зброї. Потім в тирі ГУМВС проводилися практичні стрільби. І нарешті на стадіоні екзаменувалася фізична підготовка. Принагідно зазначити, що фізпідготовка пов’язана із особливостями роботи міліцейських підрозділів, адже одні вимоги, наприклад, до «беркутівців» і дещо інші до дільничних міліціонерів. Тому заліки проводяться тут у трьох категоріях та шести вікових групах, адже різниця між 20-річними та сорокарічними відчутна. Спершу підтягування на перекладині чи віджимання, потім стометрівка і крос. Окрім того, є ще спеціальна фізпідготовка – смуга перешкод та рукопашний бій. Певні особливості закладені при оцінюванні жінок-міліціонерів.

З наступного тижня починається екзаменація апарату ГУМВС та особового складу міськрайорганів. Закінчиться «сесія» 25-го червня. Результати заліків враховуватимуться під час висунення на посади та отриманні чергових спеціальних звань.

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області