Нове покоління закарпатців виховується на життєвому прикладі ветеранів війни

У с. Негровець 65 річницю Великої Перемоги за Божої помочі зустрічатимуть вже похилого віку 7 фронтовиків, які дожили до цієї знаменної дати. Їх імена добре відомі серед односельчан, особливо учнівської молоді. Жодне свято Великої Перемоги у рідному селі не обходиться без їх участі. На їх життєвому прикладі виховується нове покоління.

Юрій Юрійович Ярема у 19-річному віці у 1944 році пішов добровольцем у чеську армію, що на той час знаходилася в Хусті. Згодом був направлений на Словаччину в м. Гуменне, де пройшов добрий курс військової підготовки. Фронтові дороги, обпалені кров’ю побратимів, на словацькій землі залишили незабутній слід у пам’яті фронтовика. Про це пізніше він часто згадував у колі рідних та серед учнівської молоді місцевої загальноосвітньої школи. День Великої Перемоги Юрій Ярема зустрів у Празі.

Сьогодні у свої 84 роки Юрій Юрійович очолює первинну організацію ветеранів села, захищає їх інтереси на рівні виконкому місцевої ради та району.
***

У січні 1945 року добровольцем до чеської армії Людвіка Свободи пішов Іван Юрійович Росоха. 23-річний юнак, покидаючи рідну домівку, вже тоді вірив у перемогу над ворогом і щиро бажав бути учасником наближення цього радісного дня. Військову підготовку юнак із Верховини пройшов на Словаччині. Тут він дивився смерті в очі у м. Смеречани, де проходив фронт. День Великої Перемоги з своїми побратимами зустрів у м. Мікулаш.

Після демобілізації був активним учасником відбудови народного господарства. Своїм життям, сумлінною працею був і залишається яскравим прикладом для наслідування.
***

У 89-річному віці зустрічає 65 річницю Великої Перемоги Федір Федорович Веретяк. Разом із земляком Іваном Росохою у 1945 році подався добровольцем до чеської армії Людвіка Свободи. До очікуваної перемоги йшов дорогами словацької землі. У м. Смеречани був важко поранений. Лікувався в госпіталі м. Мікулаш.

Післявоєнне мирне життя для Федора Федоровича, як і всіх його земляків, було нелегким. Все своє свідоме життя трудився в ім’я розквіту свого краю, заради щасливого і безхмарного неба, дітей та онуків. І сьогодні, через 65 років здобутої кров’ю і життям багатьох земляків Великої Перемоги, завдячує тим, хто пам’ятає про нього і таких як він, і дякує Богу, що дожив до цього світлого дня.

9 травня з нагоди 65 річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні громадськістю с. Негровець, учнями місцевої школи, представниками органу місцевого самоврядування будуть вшановані також ветерани-фронтовики — їх односельці Михайло Іванович Попович, Іван Павлович Щокало, які зустріли день Перемоги на словацькій землі, та Юрій Васильович Ворон, якому судилося здобувати Перемогу над ворогом у Польщі.

Земний уклін вам, дорогі ветерани, і вічна пам’ять тим землякам-негрівчанам, які не дожили до цього дня.

Юрій БАРАН, завідуючий клубом с.Негровець, “Верховина”