На Закарпатті встановлений всеукраїнський рекорд народжуваності

У першому кварталі 2010 року в Закарпатській області зафіксований рекордний для всієї України з початку 90-х років минулого століття показник перевищення народжуваності над смертністю.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович в четвер, 6 травня, з посиланням на дані органів реєстрації актів цивільного стану громадян Мінюсту, в січні-березні поточного року кількість реєстрацій народження в Закарпатті перевищила кількість реєстрацій смерті на 12%.

За словами Лавриновича, Закарпатська область, де традиційно фіксується якнайкраще співвідношення кількості зареєстрованих браків і кількості розлучень, є традиційним лідером в Україні за показниками народжуваності.

При цьому, в середньому по Україні кількість зареєстрованих з початку року смертей перевищувала кількість народжень майже на 36%.

Окрім Закарпаття, єдиним регіоном, де народжуваність перевищила смертність, є Київ. Так, з початку 2010 року в столиці було зареєстровано народжень майже на 6% більше, ніж смертей. Крім того, в Рівненській області смертність перевищила народжуваність лише на 1%.

Якнайгірше співвідношення кількості зареєстрованих смертей до кількості народжень з початку 2010 року було зареєстроване в Сумській області. Там кількість померлих перевищило кількість тих, що народилися на 117%. У Луганській області кількість померлих перевищило кількість тих, що народилися на 104%, в Полтавській області – на 95%, в Донецькій – на 94%, в Запорізькій – на 88%, в Черкаській – на 86%, в Харківській – на 83%, в Хмельницькій – на 62%, в Дніпропетровській – на 56%, в Одеській – на 40%, в Чернігівській – на 30%.

В цілому в Україні спостерігається тенденція до зменшення народжуваності. Так, якщо в першому кварталі 2008 року в Україні народилося понад 118 тисяч немовлят, за цей же період 2009 року було зареєстровано 105 тисяч тих, що народилися, то протягом січня-березня 2010 року в Україні було зареєстровано лише 101,4 тисяч тих, що народилися.

Разом з тим спостерігається тенденція і за кількістю померлих громадян. За перший квартал 2010 року в Україні померло майже 153 тисяч чоловік. За цей же період 2008 року в Україні померло більше 207 тисяч чоловік, 2009 року – більше 160 тисяч чоловік.

Як повідомлялося раніше, за підсумками 2009 року в Україні громадян померло на 191 тис. більш ніж народилося.

nedilya.at.ua