На фронтах Великої Вітчизняної війни добровольцями воювали понад 20 тисяч закарпатців

Сьогодні, 9 Травня, народи республік колишнього Радянського Союзу святкують 65-річницю перемоги над німецько-фашистськими загарбниками у війні 1941-1945 років. Саме того весняного дня завершилася найстрашніша в історії людства війна, народи Європи визволились від гітлерівської чуми.

Воювали й багато закарпатців. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять  героїв О.Тканка, С.Вайди,  О.Борканюка та інших фронтовиків, які  чотири роки поспіль вели запеклу боротьбу із загарбниками. Це колишні солдати і молодші офіцери, а нині полковники міліції у відставці І.Стецюра, І.Байдак, М.Моторний, Ф.Селищев, К.Воюцький, В.Ковінський, Є.Юков, Е.Кіяк, майори І.Суханов, П.Михайлов, В.Вакаров, Г.Стряпко, М.Майдич, а також  славні бойові подруги майори Г.Мозолєва, Л.Позднякова, К.Голубченко та інші.

Загалом  понад 20 тисяч закарпатських юнаків і дівчат записалися у сільських комітетах та військкоматах добровольцями до лав Червоної армії та Чехословацького корпусу Л.Свободи.

Президент України В.Янукович ще 23 березня цього року підписав Указ  «Про додаткові заходи щодо відзначення 65-річниці перемоги  у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 р.р.», а на засіданні координаційної ради під його головуванням наголосив, аби влада знайшла можливість  удвічі збільшити допомогу тим, хто захищав Батьківщину.

Планується виплатити також разову допомогу  інвалідам війни, учасникам бойових дій та колишнім  неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 16 років), в’язням концтаборів та іншим,  особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Чимало фронтовиків після війни продовжили службу в лавах органів внутрішніх справ. У той час, намагаючись стабілізувати криміногенну ситуацію у містах і селах, зокрема й на Закарпатті, багатьох з них куля знайшла  уже в мирний час. Серед  них  П.Руснак, І.Мишук, Г.Шутко, В.Басараба, І.Синько, В.Іщенко. Із 330 колишніх фронтовиків і тиловиків  нині живими залишилися 42. 

У переддень  великого свята перемоги   у клубі ГУМВС  проведено  урочистий мітинг за участі  героїв цієї страшної війни. Окрім цього, начальник ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Віктор Русин підписав наказ про надання грошової допомоги ветеранам. Такі  урочистості проводитимуться і в усіх міськрайвідділах області. Ветерани ОВС і Великої Вітчизняної війни були запрошені керівництвом   закарпатської міліції у приміщення управління для  святкування  заходів з нагоди Дня Перемоги.

Полковник Віктор Русин наголосив також, що під час проведення урочистостей міліція забезпечуватиме громадський порядок у населених пунктах краю.

Петро БРОНТЕРЮК, голова ради  ветеранів ГУМВС Закарпатської області