Учнів шкіл Закарпаття навчали, як розпізнати фальшиві гроші

Здавна держава, яка карбувала власні гроші, вважалася могутньою і заможною. Певно, саме тих далеких часів, відколи з’явилися перші грошові знаки, і сягає неабияка зацікавленість ними багатьма надто допитливими громадянами. Адже валіза із солідною сумою або вагомий рахунок у банку у всі часи відкривали перед їхніми власниками неабиякі перспективи у житті.

Так і з’являлися охочі заробити легкі гроші чи, простіше, підробити їх. Протягом віків золоті і срібні монети, а пізніше грошові банкноти постійно удосконалювалися. Державні чиновники намагалися вигадати хитромудрі способи їхнього захисту. Це і спеціальний папір, і водяні знаки, і номерні коди, і срібні волосинки тощо. Але, незважаючи на це, фальшивомонетників аж ніяк не меншає.

Тож співробітники сектору технічно-криміналістичного забезпечення Хустського МВ ГУМВС відділу організації роботи з техніко-криміналістичного забезпечення ОВС НДЕКЦ вирішили провести з вихованцями Велятинської загально-освітньої школи незвичайний урок. Діти вчилися розпізнавати паперові банкноти.Зокрема, співробітниця цього підрозділу лейтенант міліції Наталія Шутко розповіла учням про особливості техніко-криміналістичного дослідження паперових грошей. Правоохоронець доступно пояснила дітям, як можна відрізнити підробку від справжньої банкноти. Окрім цього, лейтенант міліції звернула увагу підлітків на те, що паперові гроші з моменту їх існування завжди були об’єктом підвищеної уваги з боку злочинного світу. Фальшивомонетництво – це небезпечний злочин. Незважаючи на те, що фальшивомонетництво жорстоко каралося й карається Законом, злочинці не покидають намірів підробити паперові грошові знаки. Виникнення і розвиток копіювальної — множильної техніки та засобів поліграфії значно полегшило роботу таких шахраїв. Кожен з нас постійно стикається з необхідністю під час купівлі-продажу, обміну валюти тощо переконатися у справжності грошей. Це буває досить нелегко зробити без найпростіших знань про елементи захисту паперових банкнот. А виявляється, майже у кожному банку чи банківських установах, обмінних пунктах валюти є стенди, де наочно демонструються усі види захисту грошей. Саме вони допомагають виявляти фальшивки.

Щоб не бути голослівними, правоохоронці приготували велятинським школярам спеціальну наглядову базу. Вони, зокрема, ознайомили їх з багатьма зразками вітчизняної і зарубіжної валюти. Учні також мали змогу провести досліди, під час яких через мікроскоп та під збільшувальним склом виявляли відмінності між фальшивкою і оригіналом.

Час не стоїть на місці. Розвиток науково-технічного прогресу, постійне удосконалення сучасного обладнання дають можливість не тільки виготовляти банкноти з використанням сучасних технологій, а й дозволяють окремим нечистим на руку громадянам виготовляти все якісніші підробки грошових знаків. А ось велятинські школярі уже вміють відрізняти фальшивку від оригіналу.

Сергій ШИМОН, Хустський МВ ГУМВС України в Закарпатській області