Бензин в Україні подорожчає на 60 копійок

Експерт зазначає, що акцизний збір є податком на кінцевого споживача і в зв’язку з цим зростання цього податку повністю ляже на його плечі.

 “Враховуючи розмір планованого підвищення акцизного збору на бензин, протягом місяця з дня набуття чинності закону ціни на АЗС підвищаться на 60 копійок за літр”, – заявив директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Акцизний збір є податком на кінцевого споживача і в зв’язку з цим зростання цього податку повністю ляже на його плечі, сказав Куюн.

Зокрема, говорить експерт, так протікав процес в період попереднього підйому акцизів на бензин на початку 2009 року, коли ставки виросли з 60 до 110 євро за тонну.

В той же час, підкреслив він, йдеться про зростання податкової складової, і такий прогноз справедливий за умови стабільності світових цін.

Тим часом, відзначив директор А-95, не доводиться виключати цінових коливань на світовому ринку як у бік зниження, так і зростання, оскільки останнім часом ситуація вкрай нестабільна.

“Також необхідно відзначити, що, не дивлячись на достатньо різке збільшення ставок акцизного збору, податки на нафтопродукти в Україні залишаються найнижчими в Європі”, – сказав Куюн.

Нагадаємо, що 11 травня Верховна рада України прийняла в першому читанні законопроект №6337 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оподаткування).

Законопроект, зокрема, передбачає підвищення акцизу на алкоголь, сигарети і бензин.

tsn.ua