На Закарпатті природні заповідні зони матимуть міжнародний статус

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області взяло участь у семінарі – тренінгу „Управління та збереження водно-болотних угідь міжнародного значення”, що проводився 26-27 квітня 2010 року Державною службою заповідної справи Мінприроди України спільно з групою експертів за проектом ЄС „Підтримка України в імплементації Дунайської та Рамсарської конвенцій”.

У ході семінару – тренінгу розглянуто законодавчі та інституційні засади, процедурні проблеми організації, визначення та оголошення водно-болотних угідь, управління такими угіддями, організація моніторингу та сучасний антропогенний вплив на них, повідомили у Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.

Водно-болотні угіддя для області відіграють значну роль у відновленні запасів ґрунтових та підземних вод, збереженні водно-болотних рослинного і тваринного світу, відіграють значну роль у формуванні екосистем, є фактором впливу для підтримання біологічного різноманіття в цілому, є джерелом забезпечення кормової бази для видів тваринного світу, являються відтворюючими осередками для мігруючих видів птахів, тощо. У частині формування системи екомережі області вони відіграють значну роль.

За словами начальника держуправління Андрія Погорєлова, в області на обліку перебувають 16 об’єктів природно-заповідного фонду з площею понад 520 га, які віднесено до водно-болотних угідь. Із врахуванням значення водно-болотних угідь у системі екомережі та розробленого проекту схеми екомережі, у 2009 р. під координацією держуправління погоджено проектні матеріали про надання статусу водно-болотних угідь міжнародного значення 5 територіям природно-заповідного фонду загальною площею понад 550 га.

Зокрема, урочище „Атак-Боржавське”, що входить до складу регіонально-ландшафтного парку „Притисянський” загальною площею 283,4 га, „Чорне багно” на території НПП „Зачарований край”, загальною площею 15,0 га, а також об’єкти Карпатського біосферного заповідника: „Долина нарцисів” площею 256,0 га та „Печера Дружба” на площі 0,13 га.

Прес-служба Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області