В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні

60 років тому, 9 травня 1950 року, декларація великого європейця Робера Шумана заклала фундамент для об’єднаної, стабільної й мирної Європи, що повстала з попелу двох руйнівних світових воєн. День Європи став символом нового початку, вільного і успішного шляху мирного співробітництва між суверенними націями, заснованого на загальних цінностях і спільних інтересах – миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права.

Перше святкування Дня Європи пройшло в Україні 2003 року, як спроба наблизити Європейський Союз до українців. Продовжуючи у тому ж дусі, метою Дня Європи 2010 є забезпечення публічного форуму для діалогу і різноманітних заходів з широким залученням громадськості та можливістю поспілкуватися на важливі теми сьогодення, зокрема, у рамках дискусій про ЄС і його відносин з Україною.

Вже традиційно у травні студентський актив історичного факультету організовує науково-практичну конференцію з нагоди відзначення Дня Європи в Україні. У роботі конференції, що пройшла 12 травня взяли участь найталановитіші студенти старших курсів. Тематика їх доповідей в основному була присвячена історії становлення Європейського Союзу та різним аспектам його співпраці з Україною. Зокрема доповіді Березнай С. та Кичак О. були присвячені різним аспектам інтеграційних процесів в Європі, які привели до створення Європейського Союзу.  Співпраці Європейського Союзу з Україною присвятили свої доповіді Кіс М. та Липчей А. Гострі дискусії серед присутніх викликала доповідь студентки Штерр Д. “Україна – Європа: міфи щодо Центрально-Східної Європи або скільки п’ятих коліс у євро інтеграційному возі України”.

В цілому робота студентська науково-практична конференція на історичному факультеті з нагоди святкування Дня Європи в Україні пройшла на належному рівні. Усі доповіді були обговоренні, окремі питання, що піднімалися на конференції стали предметом гострих дискусій. У їх ході стало очевидним, що інтеграція України до Європейського Союзу повинна й надалі залишатися головним зовнішньополітичним пріоритетом нашої держави. На думку учасників конференції, європейський вибір України ґрунтується на її життєво важливих інтересах, історичному прагненні українського народу бути невіддільною частиною єдиної Європи.  Цей  вибір природно викристалізувався із усієї попередньої історії, менталітету і глибоких демократичних традицій.

Ігор Шніцер, доцент кафедри нової і новітньої історії та історіографії, сайт  УжНУ