Закарпаття: Упродовж року в гірському краї з’явилося 20 нових туристичних садиб

Протягом останніх років, на Закарпатті активізувалась діяльність з розвитку зеленого туризму. Протягом року з’являється близько 20 нових садиб, що готові приймати гостей, і у той же час, близько 7 припиняють роботу, повідомляє “Турінформ Закарпаття”.

Безперечно, успіх господаря, який має намір приймати і обслуговувати гостей, залежить від впорядкування садиби та її гарного оформлення. А також, від переліку послуг, які він надає.
Переважна більшість господарів, прагнуть кардинально переобладнати свою садибу, під потреби туриста. Але суттєві зміни в облаштуванні садиби потребують значних капіталовкладень і витрат часу, тому пріоритетом стає приведення у порядок того, що є.

Фахівці кафедри туризму УжНУ рекомендують власникам садиб, що прагнуть працювати в секторі зеленого туризму зберегти свої традиції, та привернути до автентичності побуту. На передодні активного літнього сезону, багато власників садиб здійснюють ремонтні та косметичні роботи, з цією метою, у межах своїх можливостей бажано було б здійснити роботи, спрямовані на забезпечення привабливого художньо-естетичного виду будівель, благоустрій та інженерне облаштування садиби і житлового будинку, оформлення інтер’єру жилих приміщень.

Серед можливих перспектив, ми відзначаємо активність у створенні партнерських мереж, кафедра туризму УжНУ надає інформаційну та методичну підтримку не лише власникам садиб, але й можливим партнерам. Зокрема, активізовано співпрацю з народними умільцями, виноробами, медовиками, з фахівцями системи “Турінформ Закарпаття”, котра активно популяризує ідею відпочинку на Закарпатті за межами нашого краю. Протягом березня – квітня проведено 2 робочі наради з власниками агросадиб Воловецького та Великоберезнянського району. По окремим обєктам розпочато розробку уінкальних програм та стратегій розвитку.

Як повідомив завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор, відпочинок на селі здатний не лише задоольнити потреби у рекреації туристів з поза меж сіл, але й активізувати розвиток самого села. Адже, якщо громада зрозуміє, що індустрія туризму створює можливості заробітку для людей, то вже незабаром, ми побачимо ініціативи громад спрямовані на розвиток інфраструктри сіл.