Всі угорці Закарпаття стануть громадянами Угорщини?

У понеділок, 17 травня, партія ФІДЕС представила на розгляд угорського парламенту законопроект про подвійне громадянство для угорців, що проживають за кордоном. Згідно з цим документом етнічні угорці зможуть отримати громадянство протягом трьох місяців, навіть у тому випадку, якщо вони не мають статусу осіб, котрі постійно проживають в Угорщині.
З тексту закону випливає, що будь-яка особа за кордоном Угорщини, яке володіє елементарними знаннями угорської мови і може надати будь-який документ про те, що його предки мали громадянство Угорщини чи доказ угорського походження, зможе отримати громадянство Угорщини, незалежно від їхньої приналежності до якогось-небудь громадянства в даний час.

Всередині правлячої партії ФІДЕС ще не завершені суперечки щодо того, чи зможуть угорці з подвійним громадянством голосувати в угорських парламентських виборах. Помірне крило партії ФІДЕС вважає, що такого права угорцям з подвійним громадянством давати не варто. Однак, на думку віце-прем’єра угорського кабінету Жолта Семіена, громадянства “двох катерігорій” бути не може, а тому всі люди, що володіють угорським підданством, повинні мати рівні права, в тому числі і виборчі.

12 травня Міністерство закордонних справ Словацької Республіки відкликало свого посла в Будапешті на батьківщину. Офіційне дипломатичне формулювання говорить про необхідність консультацій. Дане рішення було ухвалене після того, як майбутній міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартон, що побував в середу в Братиславі, заявив під час зустрічі зі своїм словацьким колегою Мирославом Лайчаком про те, що новий уряд у Будапешті має намір надавати подвійне громадянство закордонним угорцям.

У свою чергу глава словацького уряду Роберт Фіцо в недільній телепередачі першого каналу суспільного словацького телебачення STB зазначив, що, на його думку, в ситуації, що склалася, є сенс прийняти в найстисліші терміни конституційний Закон, що дозволяє мати словацьким громадянам лише одне громадянство. Це призведе до того, що якщо хтось із громадян, маючи громадянство СР, отримає підданство іншої країни, він автоматично втратить словацьке громадянство. Тому, на думку прем’єра Фіцо, необхідно прийняти відповідні превентивні заходи перед тим, як угорський закон про подвійне громадянство вступить в силу.

Офіційної реакції на угорцьку ініціативу наразі немає. Як відом, угорська меншина становить суттєву частину населення Закарпатської області України.