Ужгород: Головний міліціонер Закарпаття пообіцяв, що міліція реєструватиме всі заяви громадян

Одним із головних аспектів роботи міліції, попри розкриття злочинів та затримання злочинців, є своєчасне реагування на заяви і повідомлення громадян про скоєння злочинів і правопорушень. На жаль, на практиці нерідко трапляється, що людина звертається за допомогою, а її звернення або взагалі ігнорують, або не приймають по ньому адекватного рішення. Як мовиться, нема заяви – нема справи…
Керівництво закарпатської міліції твердо налаштоване покінчити з цією ганебною практикою. Як наголосив під час свого призначення новий начальник ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Віктор Русин, винні в укритті злочинів будуть негайно звільнені з органів.

Така невтішна ситуація – скрізь по Україні, наголосив міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов. Для прикладу, в Криму було створено спеціальну групу для перевірки обліково-реєстраційної дисципліни, яка імітувала звернення у міліцію про скоєння злочинів та правопорушень. В результаті ж виявилося, що з 12-ти райвідділів, куди зверталися заявники по допомогу, сам факт звернення громадян належним чином було зафіксовано лише у 2-х. Решту ж десять його просто проігнорували…

– Зараз ми поставили завдання реєструвати абсолютно всі заяви про правопорушення, які надходять у міліцію. Наразі ж рівень їх нереєстрації дуже високий,–каже міністр. – Забезпечивши адекватну реакцію міліції на кожну заяву громадян, ми виявимо реальний рівень правопорушень в країні, який на сьогодні, на жаль, прихований від статистики. Статистика, яку тепер маємо, не дозволяє ухвалювати правильні управлінські рішення–зосередити зусилля на тій чи іншій ділянці роботи. Спотворена статистика не дозволяє порівнювати, судити про скорочення числа злочинів або про їх збільшення.

Керівництво закарпатської міліції здійснило комплекс заходів задля забезпечення належного стану обліково-реєстраційної дисципліни в ОВС області. Так, упродовж 4-х місяців року в краї зареєстровано 10553 заяви громадян у міліцію. У 1917 випадках за цими зверненнями  порушено кримінальні справи, у 6717 прийнято рішення про відмову в порушенні справи. 1337 зібраних матеріалів передані за належністю для прийняття рішення. Не задовольняє керівництво ГУМВС стан роботи окремих керівників міськ-райорганів міліції щодо збільшення кількості винесених постанов про відмову в порушенні кримінальних справ. Майже за кожним другим зверненням  громадян (або 66,9%) було винесено постанови про відмову в порушенні кримінальної справи. Внаслідок самоусунення від контролю за даним процесом

з боку керівництва міськрайвідділів, халатного відношення працівників при здійсненні дослідчої перевірки прокуратурою було скасовано 714 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, у 91 випадках–одночасно з порушенням кримінальної справи.

На сьогодні в області діють мобільні групи ГУМВС, метою яких і є  виявленяя фактів прямого укриття злочинів від реєстрації та фактів необгрунтованої відмови в порушенні кримінальної справи. Найбільше турбує те, що укриття злочинів відбувається не тільки з боку окремих працівників міліції, але й, подеколи, з боку слідчо-оперативних груп, які виїжджають на місце скоєння злочинів.

За допущені порушення обліково-реєстраційної дисципліни винні понесуть заслужене покарання.

–  Я попереджаю усіх, що кожне порушення обліково-реєстраційної дисципліни ми будемо розглядати як надзвичайну подію, а навмисне укриття злочинів від обліку –як зловживання службовим становищем,–наголошує полковник Віктор РУСИН.–У разі виявлення фактів приховування від обліку злочинів, порушники будуть звільнятися з ОВС, а до керівників, які допустили такі факти, вживатимуться суворі заходи дисциплінарного впливу, аж до усунення їх із займаних посад.