Закарпатська ДПА: Заробітну плату — із “тіні”!

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів державної податкової служби є контроль за дотриманням роботодавцями чинного законодавства при виплаті заробітної плати. Заробітна плата в «конвертах» не тільки порушує права найманого робітника, але й приносить збиток державі, шкодить її соціальній та фінансовій стабільності. Саме тому проблема легалізації заробітної плати сьогодні визначена урядом як першочергова.
Зустріч за «круглим» столом на таку тему відбулася у залі засідань Державної податкової адміністрації у Закарпатській області.

Крім організаторів – ДПА в області — участь у засіданні взяли керівництво та представники головних управлінь облдержадміністрації, ГУМВС у Закарпатській області, прокуратури, головного управління Пенсійного фонду у Закарпатській області, територіальної державної інспекції праці, представництва Держкомпідприємництва, територіального відділення АППУ, обласної ради профспілок тощо.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, відкриваючи засідання, відзначив, що у більшості місцевих бюджетів податок з доходів фізичних осіб складає від 75% до 95%, тобто є основним джерелом надходжень. Виведення заробітної плати «із тіні», недопущення виплати працюючим заробітної плати нижче встановленого законодавством рівня, «в конвертах» та затримки виплати заробітної плати сьогодні є пріоритетним завданням влади. І аби з цим завданням упоратися, необхідно консолідувати зусилля органів виконавчої влади, контролюючих та правоохоронних органів.

Як наголосив голова ДПА у Закарпатській області Василь Іванчо, тема «круглого» столу дуже важлива і для кожного закарпатського села, міста, області та й держави в цілому. На жаль, багато суб’єктів господарювання області й далі продовжують виплачувати зарплату своїм працівникам «у конвертах», порушуючи при цьому, з одного боку, законодавство — у частині мінімізації своїх доходів та витрат, з іншого — права громадян, які працюють на підприємстві, на забезпечення соціальних гарантій.  І основна причина такого явища – недостатня міра відповідальності працедавця за нелегалізованого працівника, як це є, приміром, за кордоном. Максимально виправити ситуацію може лише зміна законодавства, яке регулює цю сферу.

Органи державної податкової служби області у межах своєї  компетенції систематично вживаються заходи для того, аби суттєво зменшити обсяги тіньової зарплати. Використовуються всі можливі засоби впливу: зустрічі за «круглим столом», роз’яснювальна робота, у т.ч. через ЗМІ, щодо дотримання норм чинного законодавства керівниками підприємств, установ та організацій.

Однак випадки, коли фіксуються порушення податкового законодавства і законодавства про оплату праці, ще є непоодинокими. До прикладу, під час оперативних перевірок cуб’єктів господарювання (станом на 1 травня 2010 року) працівниками податкової служби області виявлено понад 1500 найманих осіб, з якими не було укладено трудових угод. Уже залучено до оподаткування 1415 громадян, у результаті чого до бюджету додатково надійшло 154 тисячі гривень.

Дуже важливим, наголосив В.Іванчо, є змінити рівень мислення найманих працівників щодо отримання зарплати у «конвертах». Фактично такий спосіб отримання зарплати це відсутність майбутнього, як у людини  так і у громаді, де ця людина проживає.  Адже сплата податку з доходів фізичних осіб  – це і виконання конституційного обов’язку, і плата громаді за послуги, які вона надає (стан доріг, безпека, освіта, лікування тощо).

Метою засідання «круглого» столу є покращення взаємодії органів виконавчої влади, контролюючих органів та громадських організацій у подоланні нелегальної зайнятості населення, виплати заробітної плати без сплати податку з доходів фізичних осіб і внесків на загальнообов‘язкові пенсійне страхування і прийняття рішення щодо спільних заходів, спрямованих на детінізацію доходів та відносин у сфері зайнятості населення, підкреслив В.Іванчо.  Адже виправити ситуацію щодо легалізації заробітної плати та доходів отриманих громадянами в цілому можливо тільки при чіткий координації зусиль всіх державних установ, керівники яких присутні у залі. Саме тому на завершення зустрічі присутні прийняли план спільних заходів, до якого увійшли всі побажання та пропозиції.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області