Закарпаття: У Мукачеві діяв конвертаційний центр з “відмивання” грошей фірм Луганська та Києва

Діяльність конвертаційного центру, створеного на базі мукачівського товариства з обмеженою відповідальністю “Н” (сфера діяльності – виробництво дерев’яних будівельних конструкцій та столярних виробів), припинили працівники податкової міліції.
Про це повідомили в ДПА в Закарпатській області.

У лютому слідчим відділом податкової міліції було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 КК України, стосовно в.о. генерального директора мукачівського товариства з обмеженою відповідальністю “Н” (сфера діяльності – виробництво дерев’яних будівельних конструкцій та столярних виробів) мешканця м.Запоріжжя Іванова (прізвище змінено).

Встановлено, що у січні 2009 року іноземна компанія “К”, будучи засновником мукачівського товариства, призначила на посаду генерального директора громадянина Петренка (прізвище змінено), звільнивши з посади попереднього керівника. У вересні 2009 р. Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду повноваження Іванова як керівника мукачівського ТОВ були зупинені.

Усвідомлюючи себе звільненим, всупереч посадовим інструкціям, затвердженим рішенням Правління, громадянин Іванов незаконно відкрив поточний рахунок в одному з банків, на який у жовтні 2009 р. надійшли грошові кошти – відшкодоване бюджетне ПДВ в сумі 3,022 млн. грн.

Згодом Іванов, продовжуючи свій злочинний намір, будучи позбавленим права на розпорядження коштами товариства, незаконно, користуючись правом банківського підпису, розтратив вищезгадану суму, чим заподіяв підприємству збитків в особливо великих розмірах.

У подальшому під час розслідування кримінальної справи встановлено, що Іванов створив на базі товариства “Н” конвертаційний центр, послугами якого користувались суб’єкти господарської діяльності з ознаками фіктивності: одна з Луганська та три з Києва. Встановлено, що два столичні товариства звітуються з нульовими показниками, за юридичними та фактичними адресами, вказаними в реєстраційних документах, не знаходяться. Ще два суб’єкти господарювання проведені операції у податковому обліку не відобразили.

Діяльність конвертаційного центру була спрямована на конвертацію незаконно отриманих коштів за фактично не поставлені товарно-матеріальні цінності і використання суб’єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності для подальшої легалізації незаконно отриманих коштів шляхом купівлі цінних паперів.

Загальна сума конвертованих коштів (знятих готівкою у банках та використаних для купівлі цінних паперів) становить понад 1,9 млн. грн.

У рамках кримінальної справи проведено обшуки за фактичною адресою товариства, а також за місцем проживання бухгалтера, під час яких виявлено та вилучено оригінали первинних бухгалтерських документів за період 2006-2010 років, оригінали документів, що свідчать про здійснення операцій з фіктивними СГД, комп’ютерну техніку, комп’ютерні диски, флешки.

На підставі постанови Ужгородського міськрайонного суду накладено арешт на розрахунковий рахунок одного з київських товариств, відкритий в Закарпатській філії одного з банків, на якому знаходиться 983 тис. грн.