Закарпаття відвідав міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов — Офіційна версія

У четвер, 20-го травня, на Закарпатті побував з робочим візитом міністр внутрішніх справ України генерал-майор міліції Анатолій МОГИЛЬОВ. Анатолій Володимирович розпочав свій візит із зустрічі з представниками ЗМІ. Міністр охарактеризував журналістам основні напрямки та критерії роботи української міліції, зупинився на проблемних моментах. Журналістів також було ознайомлено зі статистикою роботи закарпатської міліції за 4 місяці року.
Основний пріоритет в роботі міліції, за словами міністра, це обліково-реєстраційна дисципліна. На жаль, теперішня статистика  криміногенної ситуації в Україні не відповідає дійсності. Аби мати реальну картину злочинності, необхідний повний та об”єктивний облік усіх заяв і повідомлень громадян, які звертаються в міліцію. Жодна заява не може бути залишена поза увагою, наголосив міністр. Як приклад, він навів кримський випадок, коли повідомлення про скоєння злочину з 12-ти райвідділів належно зареєстрували лише два…

– Немає тяжчого гріха в міліції, ніж нереагування на звернення громадян, – наголосив міністр внутрішніх справ. – За це винних будуть  позбавляти посад.

Друге питання — це законність прийняття рішень за заявами громадян. Треба забути старий, ще радянський атавізм про те, що зростання злочинності – це вина міліції, й за це будуть наказувати. Аби уникнути покарання, міліціонери нерідко або взагалі не реагували на заяви громадян, або перекваліфіковували злочини з більш тяжкого на легший: навмисні вбивства — на тяжкі тілесні ушкодження і т.д. Цього робити не слід, має бути реальна кваліфікація правопорушення й адекватна реакція міліції на нього. За зростання злочинності та заяв і повідомлень ніхто нікого наказувати не буде, запевнив міністр. Навпаки — це вважається позитивним фактором роботи міліції. Адже зростання злочинності в суспільстві не повністю залежить від роботи правоохоронних органів. На це є об”єктивні чинники: економічна ситуація в державі, життєвий рівень населення, демографічна ситуація тощо. Тому зростання злочинності – це не вина міліції, так само як і її зниження – це не є досягненням самих правоохоронців. Основне, що братиметься до уваги – це кількість розкритих злочинів. Слід намагатися максимально порушувати кримінальні справи, не боячись, що за зростання злочинності  будуть когось наказувати.

– Повідомлення про скоєння злочину – це не лихо для працівників міліції, а сигнал для адекватної дії, – вважає міністр. –  Якщо міліція буде адекватно реагувати на скоєння злочину, тоді й думка про неї населення буде нормальною.

Не менш важливою, ніж реєстрація та розкриття злочинів, є профілактика злочинності. Це особливо стосується таких видів злочинів, як погроза вбивством, наркоманія. На зловмисників слід належно впливати, ставлячи їх на облік і відслідковуючи їхні дії, доки ті не накоїли біди.

Щодо розкриття злочинів, то міністр задоволений традиційно високим рівнем розкриття злочинності закарпатською міліцією. Водночас наголосив, що найважливішим залишається розкриття так званих контрольних злочинів: убивств, тяжких тілесних ушкоджень, розбійних нападів. Тобто тих злочинів, які викликають суспільний резонанс.  Кількість розкритих злочинів — це основне, на що слід спрямувати свої зусилля.

Наступний етап – це розслідування злочинів. Тут основний показник — це кількість розслідуваних кримінальних справ. Чим більше злочинів розкривається — тим більше слід розслідувати кримінальних справ. При цьому важливим є показник того, скільки зловмисників притягнуто до кримінальної відповідальності: затримано, заарештовано тощо. Адже коли злочинця не заарештовують, то сама справа нерідко поволі спускається на гальма, а далі взагалі “тоне”. Тому зловмисники мають бути заарештовані, особливо це стосується тяжких злочинів, тих же наркозбутників.

Наступні теми – охорона громадського порядку та безпека дорожнього руху. Міністр не вважає об”єктивними показники злочинності, скоєної в громадських місцях і раніше судимими особами. Позаяк цими цифрами, як правило, маніпулюють для одержання потрібної статистики. Тому вони доволі умовні. Головне завдання керівників міліції — це розумно, з врахуванням оперативної ситуації розставляти наявні сили для охорони громадського порядку на своїй території.

Стосовно ж роботи служби ДАІ, то критерій тут один — кількість загиблих і травмованих на дорогах людей.

– Тож нехай начальники ДАІ та підрозділів на місцях думають, як знизити аварійність на дорогах: чи то усіх штрафувати, чи виставляти максимум нарядів на вулицях, чи щось інше робити, але за зростання кількості загиблих та травмованих людей вони будуть відповідати, — наголосив Анатолій Могильов.

Торкнувся міністр і такого аспекту роботи міліції, як надання послуг населенню. Це послуги паспортної служби, ДАІ, дозвільної системи тощо. Міністр вимагає, аби ці платні послуги були максимально доступні для населення й максимально комфортними для людей.

– Людина не повинна бігати цілими днями, щоб отримати якусь довідку з міліції, бо це впливає на думку населення про роботу міліції загалом, — переконаний  міністр.

Останнє, на чому зупинився очільник міністерства внутрішніх справ, — це інформування суспільства про роботу міліції. Міліція повинна бути максимально відкритою для громадськості та засобів масової інформації.

– Якщо про якусь пригоду, навіть незручну для самої міліції, ми не кажемо пресі, то через добу ця подія обростає купою слухів та домислів, а потім ми починаємо оправдуватися. Закарбуйте собі в голові думку про те, що міліція має бути максимально відкритою, у повній мірі інформувати громадськість про свою роботу! Ми можемо “пахати” днями й ночами, але коли будемо про це замовчувати, то в населення буде думка, що працюємо дуже погано. І навпаки. Тому слід і нормально працювати, й належно інформувати громадськість про свою роботу. Тоді ростиме й довіра людей до міліції. Народ повинен бачити в міліції своїх захисників.

Після завершення прес-конференції відбулася розширена нарада для особового складу ГУМВС України в Закарпатській області, в якій взяли участь перший заступник міністра внутрішніх справ України–начальник ГУБОЗ МВС Сергій Черних, заступник міністра Василь Фаринник, начальник закарпатської міліції полковник Віктор Русин.

ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області