Анатолій Могильов: “Людина не повинна бігати цілими днями, щоб отримати довідку з міліції”

Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов із робочим візитом відвідав Закарпаття. Основний пріоритет в роботі міліції, за словами Міністра, – це обліково-реєстраційна дисципліна. На жаль, нинішня статистика криміногенної ситуації в Україні не відповідає дійсності. Аби мати реальну картину злочинності, необхідний повний та об’єктивний облік усіх заяв і повідомлень громадян, які звертаються до міліції.

– Жодна заява не може бути залишена поза увагою, – наголосив Міністр.

Як приклад, кримський випадок, коли повідомлення про скоєння злочину з 12-ти райвідділів належно зареєстровано лише два.

– Немає тяжчого гріха в міліції, ніж не реагування на звернення громадян, – наголосив Міністр внутрішніх справ. – За це винних будуть позбавляти посад.

Друге питання – це законність прийняття рішень за заявами громадян. Треба забути старий, ще радянський атавізм про те, що зростання злочинності – це провина міліції, й за це будуть карати. Аби уникнути покарання, міліціонери нерідко або взагалі не реагували на заяви громадян, або ж перекваліфіковували злочини навмисні вбивства – на тяжкі тілесні ушкодження і т.д.

– Цього робити не слід, має бути реальна кваліфікація правопорушення й адекватна реакція міліції. За зростання злочинності та заяв і повідомлень ніхто нікого карати не буде, – запевнив Міністр. Навпаки – це вважається позитивним фактором роботи міліції. Адже зростання злочинності в суспільстві не повністю залежить від роботи правоохоронних органів. На це є об’єктивні чинники: економічна ситуація в державі, життєвий рівень населення, демографічна ситуація тощо. Тому зростання злочинності – це не вина міліції, так само як і її зниження – це не є досягненням самих правоохоронців. Основне, що братиметься до уваги – це кількість розкритих злочинів.

– Повідомлення про скоєння злочину – це сигнал для адекватної дії правоохоронців. Якщо міліція буде адекватно реагувати на скоєння злочину, тоді й думка про неї у населення буде позитивною, – вважає Анатолій Могильов.

Не менш важливою, ніж реєстрація та розкриття злочинів, є профілактика злочинності. Це особливо стосується таких видів злочинів, як погроза вбивством, наркоманія. На зловмисників слід належно впливати, ставлячи їх на облік і відслідковуючи їхні дії, доки ті не накоїли біди.

Щодо розкриття злочинів, то Міністр задоволений рівнем розкриття злочинності закарпатською міліцією. Водночас наголосив, що найважливішим залишається розкриття, так званих контрольних злочинів: убивств, тяжких тілесних ушкоджень, розбійних нападів, тобто тих злочинів, що викликають суспільний резонанс. Кількість розкритих злочинів – це основне, на що слід спрямувати свої зусилля.

Наступний етап – це розслідування злочинів. Тут основний показник – це кількість розслідуваних кримінальних справ. Чим більше злочинів розкривається – тим більше слід розслідувати кримінальних справ. Важливим є показник того, скільки зловмисників притягнуто до кримінальної відповідальності. Адже коли злочинця не заарештовують, то сама справа нерідко поволі спускається на гальма, а далі взагалі “тоне”. Тому зловмисники мають бути заарештовані, особливо це стосується тяжких злочинів, тих же наркозбувальників.

Наступні теми, котрих торкнувся Анатолій Могильов – це охорона громадського порядку та безпека дорожнього руху. Міністр не вважає об’єктивними показники злочинності, скоєної в громадських місцях і раніше судимими особами. Позаяк цими цифрами, як правило, маніпулюють для одержання потрібної статистики. Тому вони доволі умовні. Головне завдання керівників міліції – це розумно, з врахуванням оперативної ситуації розставляти наявні сили для охорони громадського порядку на своїй території.

Зупинився Міністр і на роботі паспортної служби, ДАІ, дозвільної системи тощо. Міністр вимагає, аби ці платні послуги були максимально доступними для населення.

– Людина не повинна бігати цілими днями, щоб отримати довідку з міліції, бо це впливає на думку населення про роботу міліції загалом, – переконаний Міністр.

Останнє, на чому зупинився очільник міністерства внутрішніх справ, – це інформування суспільства про роботу міліції. Міліція повинна бути максимально відкритою для громадськості та засобів масової інформації.

– Міліція має бути максимально відкритою, у повній мірі інформувати громадськість про свою роботу! Ми можемо працювати і вдень, і вночі, але коли будемо про це замовчувати, то в населення буде думка, що працюємо ми погано. І навпаки. Тому слід і нормально працювати, й належно інформувати громадськість про свою роботу. Тоді ростиме й довіра людей до міліції. Народ повинен бачити в міліції своїх захисників.

Після завершення прес-конференції відбулася розширена нарада для особового складу ГУМВС України в Закарпатській області, в якій взяли участь перший заступник міністра внутрішніх справ України -начальник ГУБОЗ МВС Сергій Черних, заступник міністра Василь Фаринник та начальник закарпатської міліції полковник Віктор Русин.

mvs.gov.ua