На Закарпатті ДАІшники навчали дітей “спілкуватися з вулицею”

Залишилося лише декілька тижнів і розпочнеться омріяна дітьми пора літніх канікул. Але окрім радісних безтурботних днів вона таїть в собі небезпеку. Більшість часу діти проводять на вулиці, а це не огороджена та безпечна територія школи чи садочку, а частина дорослого життя зі своїми правилами та законами. А чи є в світі хоча б одна дитина, яка б виконувала всі складені дорослими правила?..
Для того, щоб дітям нагадати про існування цих самих правил Державтоінспекція Закарпаття проводить профілактичні заходи під назвою “Єдині уроки”. Цього річ увагу звернено на випускників початкових шкіл (4-ті класи) та дошкільнят. Так, результат дасть себе знати лише через декілька років, коли малеча виросте, відмовиться від допомоги дорослих при “спілкуванні” з вулицею ставши повноправним учасником дорожнього руху. На це і розраховує Закарпатська служба ДАІ для максимального зменшення дорожньо-транспортних пригод з дітьми.

Заняття проводяться у формі гри. Перед початком, залучені до дійства ЮІРівці, ознайомлюють дітей із знаками, а саме показують невеличку сценку із використанням дорожніх знаків та про кожний з них розповідають маленький віршик, який легко запам’ятати. Далі дітям пропонується самим згадати все, що вони знають про правила поведінки на дорогах. Приємно спостерігати, коли малеча навипередки починає розповідати віршики про світлофори, правила переходу дороги, небезпеку гри біля проїжджої частини тощо. Переконавшись у наявності знань теорії можна переходити до практики.

Проводячи такі заняття завжди залучається регулювальник – “справжній міліціонер” по-дитячому. Його присутність додає дошкільнятам відчуття, що вони роблять надзвичайно серйозну справу. Дітлахи розділяються на групи: пішоходи, машини – по двоє, автобуси – по троє і т.ін. Повчальна гра розпочинається, а грамотно розібратися із дорожніми знаками та жестами регулювальника допомагають ЮІРівці.

Проводити такого роду заняття є корисною, приємною та вдячною справою. А вдячність проявляється в нулях у аналітичній довідці про ДТП з дітьми.

Анна Трофімчук, ВДАІ ГУМВС України в Закарпатській області