Вибори до місцевих рад готують на 31 жовтня 2010 року

Партія регіонів найближчим часом може виступити з ініціативою проведення виборів до місцевих рад 31 жовтня 2010 р. Про це журналістам заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, передає кореспондент РБК-Україна.

Чечетов підкреслив, що це питання обговорювалося в ході засідання фракції ПР. На його думку, вибори в місцеві ради не повинні проходити за пропорційною системою, тому пропонуватиметься змінити систему виборів на місцях на змішану.

“Пропорціоналка для місцевих органів влади не повинна бути, це просто нісенітниці. Тому, ми як варіант розглядали, що селищні і сільські (вибори) – це мажоритарка, але висунення тільки від партії, ніяких індивідуальних, ніяких блоків. Міські і районні, обласні – змішана система, 50% – пропорціоналка, 50% – мажоритарка, але теж висунення від партій. Тому як варіант обговорювався, щоб місцеві вибори провести в кінці жовтня. Якщо консенсус в залі буде досягнутий, я думаю, ніхто не виступатиме за пропорціоналку на місцевих виборах. Що стосується дати, то це треба обговорювати”, – сказав він.

В той же час, як повідомило джерело в Партії регіонів, його колеги у фракції ініціюють це питання, оскільки є побоювання, що ПР втратить певну кількість голосів до місцевих рад, якщо вибори пройдуть 27 березня 2011 р. “Ви ж самі розумієте, який у нас зараз рейтинг, і який буде майже через рік, а попереду опалювальний сезон, а там і свої проблеми з економікою зокрема. Це зіграє на руку, звичайно ж, нашим опонентам, тому ми, щоб не втратити наш електорат, спробуємо зробити так, щоб вибори пройшли восени”, – сказало джерело.

Воно підкреслило, що єдиний, хто “гальмує” цей процес, це спікер парламенту Володимир Литвин. “Звичайно, йому проведення восени місцевих виборів невигідно. Після цих всіх подій у нього рейтинг сильно впав, тому йому чим довше не буде виборів, тим вигідніше”, – підкреслило джерело.

Відзначимо, Президент України Віктор Янукович заявив сьогодні, що наступні місцеві вибори в Україні повинні пройти на новій законодавчій основі, а для цього необхідно прийняти ряд законів. Янукович відзначив, що про дату виборів говорити передчасно. “Я б сьогодні говорив більше про принципи, на яких повинні відбутися вибори. І ось тут ми повинні, звичайно, врахувати точку зору наших виборців”, – сказав глава держави.

Трьома днями раніше спікер Верховної Ради України Володимир Литвин заявив, що в Україні наступні місцеві вибори відбудуться 27 березня 2011 р.

У свою чергу міністр юстиції Олександр Лавринович раніше заявив, що вибори в місцеві ради можуть відбутися не раніше другої половини вересня 2010 р. За його словами, було очевидним, що вибори, призначені на 30 травня ц.р., провести неможливо через відсутність державного бюджету на 2010 рік. Він відзначив, що повноваження місцевої влади нинішньої каденції повинні закінчитися в інтервалі з липня 2010 р. максимум до кінця жовтня 2010 р.

Нагадаємо, 16 лютого ц.р. ВР прийняла ухвалу “Про визнання такою, що втратила силу, ухвали Верховної Ради України “Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів у 2010 р.” Одним із основних мотивів скасування виборів народні депутати вважали відсутність коштів у державному бюджеті на проведення виборів. Після цього 53 народних депутати від фракції БЮТ попросили Конституційний суд перевірити конституційність рішення парламенту, яким він скасував свою ухвалу про призначення місцевих виборів на 30 травня.

news.finance.ua