Закарпаття: В Ужгороді підприємці незаконно знищили старовинну будівлю!

На площі Театральній в Ужгороді незаконно знищили старовинну будівлю. Аби не робити галасу, Ужгородська міська прокуратура вилучила з БТІ інвентарну справу про цю споруду.
Ще минулого тижня до мене звернулися жителі Театральної, що в центрі Ужгорода. Люди спочатку телефонували, потім письмово задали чимало запитань по будівництву, яке ведеться з боку самої площі. Серед небайдужих людей жінка, яка була очевидцем трагедії, що сталася на цьому будівництві 5 травня. Вона та ще кілька жителів Театральної кажуть, що бачили, як уранці один із робітників, житель села Баркасово Мукачівського району, упав із опори і важко травмувався. Відтак жінка задає запитання, чи законне це будівництво, чи легально на ньому працюють наймані робітники і хто відповість за травмованого хлопця?

Що ж до законності будівництва, то пропоную коментар заступника управління архітектури та містобудування Ужгорода Олександри Зотової. Вона розповідає, що власник цієї будівлі – підприємство “Волиньзовнішторгхліб”, а забудовник – приватне підприємство “Кросмарк”. Їхній проект реконструкції передбачав надбудову 2-х поверхів і кардинальну зміну зовнішнього вигляду будівлі, але для початку робіт потрібно було зібрати письмові згоди з усіх співвласників цього кругового приміщення. Виконком міської ради спочатку виніс позитивне рішення, але пізніше, у зв’язку з тим, що не всі співвласники погодилися на такий крок, постановив не дозволяти надбудови та розширення об’єкта.

Після того, як проект було змінено, власники приступили до будівельних робіт. Але вже за кілька днів спеціально створена комісія міськради склала акт про те, що старовинну будівлю не реконструюють, а демонтовують, роботи було вирішено припинити, укріпити зовнішню стіну та виконати всі необхідні заходи з огородження будмайданчика. Такий акт було надіслано забудовнику, однак він окрім огородження майданчика до решти вимог не дослухався. У свою чергу, на це закрила очі інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю, чий представник ігнорував засідання комісії і яка мала перевірити, чи виконав забудовник рішення тієї ж комісії.

– Ми мусимо берегти, а не нищити такі речі, – каже Олександра Зотова. -Тому дуже сумно, що наше управління не має повноважень для негайного припинення руйнації будинку. Поки обласна інспекція ДАБК збереться зупинити це свавілля, рятувати вже не буде що. Я ж за те, що захищаю цю будівлю, маю по кілька викликів на тиждень у міську прокуратуру до старшого помічника прокурора Поличка О.О. за заявою тієї ж фірми “Кросмарк”.  (Авт.- На час нашої розмови пані Зотовій прийшла чергова повістка у прокуратуру). Не виключено, що аби домогтися позитивного вирішення свого питання, мені можуть підкинути в кабінет гроші і просто підставити.

І справді, кожен, хто проходить повз площу Театральну, бачить, що рятувати там уже нема чого: на місці старовинної історичної споруди залишилася купа будівельного сміття. Хоча про незаконність будівництва комісія зверталася й до правоохоронних органів. Стосовно ж трагедії, котра мала місце на будівництві, то Олександра Зотова каже, що знає про цей випадок, але він, на жаль, ніде не зафіксований. Це редакції підтвердили і в міському управлінні міліції і у службі 03. Відтак, важко притягати когось за незадокументований нещасний випадок. Що ж до питання, чи законно на цьому будівництві працюють робітники, то ним би мало поцікавитися Управління з охорони праці.

P.S. Крім уже згаданих порушень, з якими ведеться будівництво на Театральній, з поінформованих джерел з’ясувався дуже цікавий факт: територія у 415, 4 квадратних метрів, на якій зараз відбувається “реконструкція” належить ужгородській міській раді. Проте, під час спроби підтвердити цю інформацію виявилося, що інвентарної справи про споруду на Театральній, 6 у міському БТІ просто немає. ЇЇ, кажуть, для вивчення вилучила прокуратура.

Павло Білецький, Закарпаття онлайн.БЛОГИ

2 thoughts on “Закарпаття: В Ужгороді підприємці незаконно знищили старовинну будівлю!

  • 21.05.2010 at 11:56
    Permalink

    Цікава стаття! Спасибі!

  • 07.06.2010 at 15:21
    Permalink

    как вам такая новость, застройщик оказывается еще и спас всех ужгородцев от опасного здания, ну вы такое видели! И как спрашивается с таким бороться – никто не причем, все дружно спасают историческое здание. Скоро так спасут Ужгород что тут ни истории не деревьев одни супермаркеты со стоянками будут. нет слов одни выражения! 

Comments are closed.