Закарпаття: Губернатор краю наслідки розгулу водної стихії оцінював із вертольота (ФОТО)

Оцінити наслідки паводку з повітря змогли голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, начальник обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству Володимир Чіпак, начальник Служби автомобільних доріг в Закарпатській області Василь Маркович та начальник ГУ МНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей.
У суботу, 22 травня, за допомогою вертольота посадовці оглянули три потерпілі від паводку райони Закарпаття.

Маршрут польоту, запропонований Володимиром Чіпаком, дав змогу  оглянути підтоплені райони Ужгородщини, Мукачівщини та Берегівщини. Найбільше, за оцінками головного водогосподарника області, залишається підтопленою територія осушувальної системи “Чорний Мочар”. Тут під водою – більше 6 тисяч гектарів землі. Воду з полів відкачують максимально швидко. Проблема полягає в тому, що робити це доводиться механічно – за допомогою насосних станцій воду “повертають” до річок:

– У нас працюють 23 насосні станції. Щодоби вони відкачують до 3 – 3,5 мільйонів кубометрів води. На жаль, подавати її до річки можна лише механічним способом. До прикладу, повністю затоплена заплава ріки Латориці. Вода знаходиться нижче рівня русла ріки, і ми змушені механічним шляхом – за допомогою пересувних насосних станцій, – повертати її до річки, – пояснив Володимир Чіпак.

Загалом, за даними МНС, в області частково підтопленими залишаються 136 дворогосподарств. За попередню добу відкачано близько 16 тисяч кубометрів води з 37 колодязів та 35 дворогосподарств, очищено понад 70 метрів каналів. Основні роботи проводилися в Ужгородському (села Нижнє Солотвино та Руські Комарівці) та Мукачівському (села Ракошино, Зняцево та Великі Лучки) районах. Підрахунки збитків, завданих паводком, наразі тривають. Найбільший удар, вочевидь, відчує сільське господарство краю. Через водну стихію постраждали засіяні поля. Олександр Ледида пообіцяв – сам на сам зі своєю бідою люди не залишаться:

– Впевнений, управління сільського господарства максимально об’єктивно оцінить ситуацію. І, підрахувавши збитки, зробить усе, щоб люди отримали компенсації або допомогу з пересіву.

До слова, відтепер на Закарпатті базуватимуться 2 вертольоти. Завдяки ним можна буде не лише постійно отримувати оперативну інформацію з постраждалих районів, а й відновити санітарну авіацію – ґвинтокрили в області виконуватимуть функцію повітряної швидкої допомоги.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА