У трьох селах Ужгородського району вперше з’являться очисні споруди

В селах Ужгородського району Часлівці, Кінчеш і Коритняни незабаром розпочнеться спорудження очисних споруд. Наразі стічні води в сільській місцевості району узагалі не очищуються.Перші очисні споруди з’являться завдяки проекту транскордонного співробітництва «Чиста вода», що фінансується європейською спільнотою у рамках Програми Сусідства ІНТЕРРЕГ ІІІ-А «Угорщина – Словаччина – Україна». В Україні основним виконавцем проекту є Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття».

Агентство нещодавно організувало для представників закарпатських сільрад, районної влади та експертів навчальну поїздку до Східної Словаччини та Міжнародну конференцію «Шляхи використання міжнародної технічної допомоги для вирішення проблем очистки стічних побутових вод в сільській місцевості», що відбулася в м. Кошице. Її учасники могли не лише почути теоретичні напрацювання щодо технологій очистки води, а й ознайомитися з роботою різних очисних споруд у словацьких селах. 

Директор АРР «Закарпаття» Валерій Грищенко розповів: «Словаччина володіє досить великим досвідом очистки води, тому у ході проекту «Чиста вода» ми сподіваємося здобути найкращі європейські практики з цього питання. Наразі у сільській місцевості Ужгородського району існує значна проблема із очисткою стічних вод. Тому ми раді, що європейська спільнота у рамках Програми Сусідства виділила фінансування на прикордонний регіон і сподіваємося, що здобутий під час останніх відвідин Словаччини досвід додасть представникам наших громад знань, впевненості і бажання організувати подібне у себе вдома. І згодом, вперше в Ужгородському районі, спільно побудуємо очисні споруди, запровадимо тут успішний європейський досвід».

Голова Ужгородської районної ради Михайло Фединець зауважив, що така співпраця України і Словаччини — взаємовигідна, адже «чим кращі очисні споруди у нас, тим чистіша вода тече до Євросоюзу». Посадовець також пообіцяв, що районна влада усіляко підтримуватиме проект «Чиста вода», у тому числі співфінансуванням.

Словацькі фахівці під час навчального візиту та конференції розповіли, що водовідводи прокладено не на всій території сільської місцевості Словаччини, проте громади дбають, щоб забруднена побутовими стоками вода не потрапляла до лук, лісів і річок. Тому або організовують вивезення стоків, або споруджують очисні споруди — як на увесь населений пункт, так і індивідуальні, залежно від конкретних умов та економічної доцільності. Усі варіанти очистки учасники української делегації змогли побачити на власні очі, щоб обрати найбільш оптимальний варіант для своїх сіл. Під час поїздки розглядали і такі важливі аспекти, як дозвільна система, правова основа та участь держави і громади у очистці води.

zakarpatpost.net