Закарпаття: У зовнішньому незалежному тестуванні готові взяти участь понад 60 % випускників шкіл гірського краю

У середу, 26 травня, заступник голови облдержадміністрації Іван Качур провів нараду з питань державної підсумкової атестації в навчальних закладах, підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії.
Доповідав начальник управління освіти та науки ОДА Михайло Мотильчак.

Для учнів 11-тих класів державна підсумкова атестація вже завершилася. У 9-тих класах атестація триватиме з 1 до 16 червня.

Щодо тестування, загалом в області зареєструвалося 9965 осіб, в тому числі 7526 – цьогорічні випускники.

У 2010 році 12518 школярів завершать навчання у середній школі. З них 7524 (понад 60 відсотків) виявили бажання пройти зовнішнє незалежне оцінювання знань. Тестування буде триватиме 2 по 23 червня.

В області функціонувало 22 пункти реєстрації осіб, які виявили бажання взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Найбільше випускників зареєструвалося для проходження тестування з історії України (7926), математики (4895) та географії (4130). Найменше – на тести з французької (85) та іспанської (1) мов. У пробному тестуванні, яке проходило в березні взяли участь 4597 осіб.

Серед цьогорічних нововведень – Українським центром оцінювання якості освіти буде здійснено переклад тестових завдань мовами національних меншин. З двох предметів – української мови та літератури і за вибором математики або історії України тестування є обов’язковим. Для дітей з обмеженими можливостями пересування тестування проводитиметься в спеціально облаштованих аудиторіях.

Щодо особливостей вступної кампанії у вищі навчальні заклади, то цьогоріч абітурієнтам надано право подавати сертифікат якості освіти, виданий у 2008, 2009 або 2010 роках. При вступі буде регламентовано кількість вищих навчальних закладів і напрямків підготовки, куди абітурієнт може подати заяву. Квота – не більше п’яти вищих навчальних закладів України та трьох спеціальностей. Змінено і строки прийому заяв та документів на вступ – з 15 липня (було з 29 червня). Також скорочено тривалість їх прийому з 30 до 15 днів. Абітурієнти пільгових категорій мають право вступати на пільгових умовах лише в один навчальних заклад. Кількість державних замовлень для пільговиків становитиме не менше 25 відсотків.

– Цього року міністерством освіти запроваджено ряд новацій у системі тестування. Змінено і умови вступу до вузів. Будемо сподіватися, що ці нововведення допоможуть виправити існуючі недоліки, – резюмував Іван Качур.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації