Закарпаття: В Ужгороді розробляють законодавчі ініціативи щодо відновлення роботи СЕЗ

У вівторок, 25 травня відбулося чергове засідання обласного комітету з економічних реформ. Головне питання порядку денного – відновлення діяльності вільних економічних зон. Вів засідання керівник комітету – голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.
Тема відродження спеціальних економічних зон останнім часом стає все більш актуальною. Нагадаємо, раніше на території України було зареєстровано одинадцять спеціальних (вільних) економічних зон  і дев’ять територій пріоритетного розвитку Податкові і митні пільги для них були скасовані в березні 2005 року після прийняття Верховною Радою змін до державного бюджету.

Свого часу спеціальна економічна зона доволі успішно функціонувала на Закарпатті. Це підтвердили й учасники обласного комітету регіональних реформ. Так, Володимир Приходько, радник голови облдержадміністрації, повідомив, що до часу прийняття закону ” Про спеціальну економічну зону в Закарпатській області” у 2001 році в економіку краю щороку надходило інвестицій на суму 14 млн. доларів. Вже у 2004 році в економіку області поступило 63 мільйонів. Загалом 60 відсотків промислової продукції Закарпаття виготовлялося на підприємствах, що діяли в СЕЗ. Відміна податкових пільг привела до того, що ряд іноземних інвесторів або скоротили обсяги виробництва або ж його згорнули. Як наслідок – у 2009 році область за показником приросту прямих іноземних інвестицій зайняла 25 позицію в державі.

– Втрачені можливості України – успіх сусідніх держав. Інвестори залишили область, перенесли свої потужності в Румунію та Угорщину, – констатував Володимир Приходько.

Серед одним з найбільш важливих плюсів СЕЗ – безмитне ввезення в Україну сучасного виробничого устаткування, – вважає голова облдержадміністрації Олександр Ледида. – Саме модернізації різних галузей промисловості наш край нині потребує особливо гостро.

– Це також нові робочі місця, конкуренція на ринку праці, що впливає на ріст зарплати закарпатця. Тому область як ніколи зацікавлена в потужних інвестиціях, – констатував керівник краю.

Голова облдержадміністрації дав доручення членам обласного комітету регіональних реформ розробити законодавчі ініціативи щодо відновлення роботи СЕЗ. Їх область пропонує представити на найближчому засіданні Ради регіонів при Президентові України.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації