У 735-ти навчальних закладах Закарпаття зареєстровано всього 10 посад лікарів та 228 медсестер

Обстежити здоров’я всіх українських школярів вирішило Міністерство освіти. Такий крок пов’язують із нещасними випадками на уроках фізкультури.
На Закарпатті лікарі не рекомендують повне фізичне навантаження на уроках чверті школярів. Нинішнього року медики оглянули 90% школярів, 83 % дітей дошкільного віку. Оцінюють стан здоров’я лікарі за кабмінівськими постановами та спеціальними пробами. За ними ж ділять школярів на групи для занять фізичним вихованням. Висновки оглядів принаймні по обласному центру Закарпаття не засмучують, переконує завідувачка відділення організованого дитинства Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні Любов Довганич. “У цьому році основна група склала 75%, підготовча – 19%, спеціальна – 6% (це практично диспансерні діти). Порівняно з минулим роком показники покращилися. Минулого року основна група була 65%, підготовча – 28%, і спеціальна 6%”.

Загалом по області ситуація дещо гірша, але також не викликає занепокоєння: майже дві третини дітей виявилися здоровими й здатними до повноцінного фізичного навантаження. Попри це, четверту частину школярів лікарі зарахували до підготовчої, ще 8% – до спеціальної груп.

Цифри – цифрами. Але реальність – сумніша, кажуть педагоги. Вони розповідають, що за новими методиками на уроках фізкультури разом із вчителями за станом здоров’я дітей мають слідкувати і медсестри. Але як здійснювати такий нагляд, якщо для занять фізкультурою практично немає умов, питає вчитель Ужгородської загальноосвітньої школи Василь Іваниця. “В багатьох школах узагалі нема спортзалів, а ті що є, в занедбаному стані. До того ж, немає відповідних умов, інвентарю, санітарні умови не відповідають вимогам”.

І вчителі, і лікарі, й інші спеціалісти наголошують на тому, що проблему смертей на уроках фізичного виховання треба вирішувати не лише розробкою нових методів оцінки стану здоров’я чи розподілу на групи. Треба починати з того, що в українських школах бракує медиків. Статистика з цього приводу вкрай сумна. Наприклад, у Закарпатській області функціонують 735 навчальних закладів, а в штатних розписах зареєстровано всього 10 посад лікарів і 228 медичних сестер. Це означає, що навіть у половині шкіл нема кому слідкувати за станом здоров’я дітей.

За матеріалами Радіо Свобода