Закарпаття: На Ужгородщині відкрили пам’ятну дошку відомому композитору Нандорові Плотені

Пам’ятну дошку відомому композитору Нандорові Плотені цього тижня відкрили на його малій батьківщині – в селі Великі Лази Ужгородського району.
Участь в урочистих заходах взяв голова облдержадміністрації Олександр Ледида, заступник голови ОДА Віктор Феєр, керівництво району, села, духовенство тощо.

Відтепер пам’ять великого композитора увічнена в меморіальній дошці на будівлі Великолазівського центру дитячої творчості. Граф Плотені став символом для цілої плеяди європейських композиторів. Також він зробив чимало і для розвитку нашого регіону. Виступаючі відзначили його неабияку роль як у світі мистецтва, так і у плані духовного збагачення Закарпаття.

– Маємо велику когорту земляків, яких знає і поважає Європа. Серед них і Нандор Плотені, – констатував Олександр Ледида. – Свого часу він зачаровував і підкоряв музичний світ. Також відома і його громадська діяльність, адже граф організував в краї нові виробництва, будував палаци, створював музичні школи. Плотені – приклад для наслідування.

ДЛЯ ДОВІДКИ: Нандор (Фердинанд) Плотені (1844-1933) увійшов у когорту кращих скрипалів Європи XIX ст. Він був першим скрипалем Угорського національного оперного театру, виступав на найпрестижніших сценах світу разом із геніальними композиторами Ференцом Лістом і Йоганесом Брамсом, у 1870 році отримав графський титул.

Досягнувши вершин світової слави у 1896 році, Н. Плотені повертається у рідне село – Великі Лази, де споруджує палац, спиртзавод і закладає парк із рідкісних видів декоративних дерев, привезених із-за кордону. Сім’я опікувалася соціально-економічними проблемами села, допомагала налагодити систему освіти. На початку XX ст. граф Плотені відкрив приватну музичну школу в Ужгороді та брав активну участь у концертному і громадсько-культурному житті міста.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації