Закарпаття: У школах Мукачева пролунав останній дзвоник

Вчора, 27 травня, у загальноосвітніх навчальних закладах міста над Латорицею за старою доброю традицією пройшли урочистості пов’язані з чудовим святом, якого чи не найбільше очікують наші школярі і не тільки вони. Звичайно, мова йде про день, який знаменує завершення навчального року, стає серйозним етапом в освоєнні знань, формуванні характеру, моральному та духовному зростанні учнів.
І для молодших школярів, які здолали перший і, можливо, найскладніший етап навчання, і для їхніх товаришів із старших класів – він хвилюючий і водночас по-особливому радісний. Та головна увага цього дня , звичайно, прикута до випускників, для яких День останнього дзвоника – це початок дороги у нове, доросле життя.

До них, випускників, були звернені теплі слова привітання та найкращі побажання від керівників міста, які цього дня відвідали навчальні заклади, від розчулених перших вчителів та батьків, представників громадськості.

У 2009-2010 навчальному році учні міста продемонстрували високий рівень навчальних досягнень на Всеукраїнських учнівських олімпіадах. У змаганнях здобуто 61 диплом на ІІІ етапі та 5 дипломів на ІУ етапі Всеукраїнськиї учнівських олімпіад, 17 призових місць зайняли учні міста на ІІ етапі та 4 призові місця на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Це радує і міського голову Золтана Ленд’єла, і заступника голови з гуманітарних питань Михайла Лабоша, і, звичайно, начальника управління освіти Мукачівського міськвиконкому Терезію Тібу. Та, як і кожного року, успіхи та труднощі породжують нові завдання, відкривають більш широкі перспективи перед освітянськими та учнівськими колективами міста.

Про навчальний рік, що минає, про гордість школи – випускників та самовідданих у своєму ставленні до праці вчителів, про учнів, які своїми досягненнями підносять авторитет навчального закладу, про батьків, які доклали багато зусиль для виховання своїх дітей, говорили у своїх вітальних промовах на святі останнього дзвоника директор НВК «Гармонія» Ярослав Жиган, священик отець Володимир, перша вчителька Ганна Попп, класний керівник 11-го класу Марія Соляник, Лариса Юрченко – мати випускника школи, переможця міської олімпіади з фізики Олександра Юрченка. Вона разом з іншими батьками передала дітям рушник, як символ любові та вірності, надії в щасливе і світле майбутнє. Від міської влади кращим учням та вчителям вручили грамоти, цінні подарунки та грошові премії.

І ось ця мить, в житті єдина мить,
Коли останній дзвоник продзвенить.
Мелодія весела і сумна,
Мов спогад серця зараз пролуна.

… І вони, випускники 2010-го, з торбинками, які подарували їм наймолодші учні-першокласники, урочисто проходять повз тих, хто прийшов їх привітати цього святкового дня, побажати добра і щасті, ВІРИ, НАДІЇ та ЛЮБОВІ.

Іван Лендьєл, м.Мукачево