Угорщина надаватиме громадянство представникам закордонної діаспори. Після Криму від нас «утікатиме» ще й Закарпаття?

Обраний місяць тому склад парламенту Угорщини ухвалив закон, який спрощує процедуру набуття громадянства республіки етнічними угорцями, що мешкають у сусідніх країнах. Як повідомляє «Євроньюз», завдяки цій правовій новації на громадянство Угорщини тепер можуть претендувати сотні тисяч громадян інших держав, які доведуть своє угорське походження та володіння угорською мовою. При цьо­му вони не отримують виборчого права, тому надалі мають захищати свої етнічні права на територіях країн проживання. Новий закон підтримали 344 депутати Національних зборів Угорщини, троє виступили проти, п’ятеро — утрималися від голосування. Закон набере чинності з січня наступного року.

Під час повоєнного перекроювання кордонів після закінчення Другої світової Угорщину було суворо покарано за колабораціонізм із нацистською Німеччиною. Її територію значно урізали порівняно з довоєнними кордонами. Великі угорські етнічні спільноти загальною чисельністю приблизно п’ять мільйонів осіб залишилися мешкати на територіях Румунії, Югославії, Чехословаччини та СРСР. Після падіння комунізму та появи нових незалежних країн ці кордони залишилися незмінними, але в угорських політиків зажевріла надія на їх зміну та відродження Великої Угорщини. Звідси, а не лише від турботи про угорську діаспору, бере коріння активна законотворчість щодо прав етнічних угорців саме в сусідніх країнах. На українському Закарпатті мешкає приблизно 200 тисяч етнічних угорців, але українська влада так і не випрацювала якоїсь чіткої стратегії поводження з українськими угорцями в контексті активних зусиль влади угорської.

Натомість влада Словаччини, де в прикордонних з Угорщиною регіонах мешкають приблизно 500 тисяч етнічних угорців, у цій справі, навпаки, передає куті меду. Угорщина та Словаччина, попри те що є членами Євросоюзу, фактично перебувають у стані «холодної війни» після того, як словацька влада не пустила угорського президента відвідати свої території з угорським населенням. І на ухвалений у Будапешті закон Братислава відреагувала миттєво. Депутати словацького парламенту вже наступного дня внесли поправку до законодавства про громадянство, згідно з якою громадяни Словаччини негайно позбавляються словацького громадянства в разі набуття ними громадянства угорського. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, ця поправка набирає чинності вже з липня цього року.

Братислава також заявила, що до січня наступного року ухвалить широкий пакет власних законодавчих заходів на протидію угорським, які прем’єр–міністр Словаччини Роберт Фіцо назвав «загрозою безпеці» своєї держави. Він звинуватив офіційний Будапешт у намаганнях переглянути історію. Це при тому, що в Словаччині законодавчо дозволено мати подвійне громадянство.

В Україні подвійне громадянство заборонене, що зовсім не заважає, скажімо, мешканцям Криму отримувати російські паспорти, а українським румунам — румунські. З огляду на бездіяльність у цьому сенсі нинішньої української влади, не виключено, що за Кримом на друге громадянство спокуситься і частина мешканців Закарпаття та Буковини.

Олександр ШИМАНСЬКИЙ

umoloda.kiev.ua