Закарпаття: У гірському Міжгір’ї вклонялися мамам та славили сім’ю (ФОТО)

Святая святих для кожного з нас — це сім’я, мати. Глибоке душевне обожнювання неньок і щиросердечна пошаноба родин дзвінкомило звучали нещодавно у стінах дитячої районної бібліотеки ім. В.С. Гренджі-Донського (завідувачка Єва Горова) з нагоди Міжнародного дня сім’ї та Дня матері.

Святковий захід проводився з ініціативи бібліотечного закладу, відділу у справах сім’ї, молоді і спорту РДА (начальник Тетяна Горова), з долученням до участі членів краєзнавчо-мистецького клубу “Трембіта”, учнів 6-Б класу Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. (кл. керівник Марія Добоні) та ін.

Звичайно, у торжестві таких близьких всім людям дат взяли участь і запрошені у райцентрівську скарбницю книг матері, бабусі, батьки. А розпочався недільний празник за християнським обрядом — молитвою до Божої Матері. Присутній священик Федір Славець у своїй промові відзначив глибочінь пошанування церквою матерів, даниною молитвами повсякчас за їхні безмежні турботи, побажавши всім земного благополуччя, щасливого довголіття, Божої кріпості.

Велике значення подібної події за виступу Єва Горова підкреслила красномовним фактом — аж з 1992 року в очолюваному нею “храмі книги” регулярно щорічно проводяться урочистості, присвячені матерям. Не втримала завідуюча бібліотекою і сліз, згадавши і свою рідненьку Єву Федорівну, яка передчасно у 50-річному віці пішла з життя, залишивши її, 7-літню дочку, напівсиротою. Завідуюча бібліотекою також подякувала вчительці Марії Добоні за тісну співпрацю школи з дитячим закладом.

У свою чергу промовець Тетяна Горова наголосила на систематичній увазі держави на покращення умов життя матерів і сімей, зокрема, багатодітних, навівши у приклад конкретні факти їх моральної і матеріальної підтримки. Лиш у березні цього року Президентом України видано три Укази, згідно з якими 80 багатодітним жінкам Міжгірщини присвоєно почесне звання “Мати-героїня”. Всього такої честі в районі вже удостоїлися 199 жінок. З цього приводу відзначила позитивну співпрацю з органами місцевого самоврядування, ілюструючи тісний зв’язок із Міжгірською селищною радою, в якій активними зусиллями для блага землячок виділяються голова Василь Щур та секретар Мирослава Пішта.

— День матері — це одне з найправедніших свят у календарі, — сказав мер райцентру і побажав всім добра і щастя. Запрошеним міжгірчанкам Василині Павлик — учасниці Другої світової війни, Антоніні Павлик — пенсіонеру-педагогу, яка має статус дитини війни, а також багатодітним матерям Єві Маркович і Христині Цендрі Василь Михайлович вручив букети пишних квітів і грошову допомогу. З його рук у дарунок квіти прийняли і інші, в тому числі й мати — підприємець Наталія Василівна.

А відтак розпочалася літературно-музична композиція “Я до землі вклоняюся вам, мамо!”, під час якої лунали вірші і пісні про рідну маму і щасливу сім’ю. Серця присутніх глядачів розчулювали до щему ніжні і пестливі слова дітей, які прославляли найближчих у їхньому житті. Оспівували їх рясну плідну працю і ласкаво молили, щоб довго жили разом у нерозлучному колі. Це треба було стати свідком такого радісного випадку, аби хвилююче пересвідчитися, як малеча любить і пишається своєю старшиною, сім’єю. З неабиякою гордістю учень Мирослав Славець мовив про батька-пастира, який у церкві молитвами духовно облаштовує земне буття, зміцнює серед людей віру у Всевишнього. Сподобався вірш-дифірамб про вчительку-маму за декламації Діани Іванини, як і осанна інших читців своїм мамам і татам, які мають різні професії і добросовісно трудяться. Олександра Рошко символічно простелила рушничок перед мамусею на знак схиляння перед нею, а Сашко Казюк завдячив квітами і поцілунком своїй рідній. Кожен-кожен поетично розповідав і лагідно підтверджував, що кому-кому, а сім’ї і мамі — ціни нема у цілім світі. І особливо почуття присутніх сколихнули і милували виступи наймолодших “артистів” — дошкільнят Юлії Руснак, Аліни Щур та першокласниці Олександри Єршової. Хоч ще не так давно вони розлучилися з пелюшками, але, здавалося, що дівчатка вже серйозно пізнають значення події, бо так солодко-красно “щебетали” віршики про своїх дорогеньких, а ще з любов’ю підспівували старшому за себе хору, в якому чарівним голосом виділялася солістка-шестикласниця Катя Гавріш з Поточини.

Такі торжества, повірте, закарбовуються у пам’яті на довгі роки.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ, “Верховина”