Український гандбол: Cумний фініш із проблисками надії…

Цьогорічний чемпіонат України з гандболу серед жіночих команд суперліги проходив, як і раніше, за участі 8 команд і вдалими його підсумки аж ніяк не назвеш.
Негативні явища, які роками накопичувалися у вітчизняному ігровому спорті, сповна передалися й ручному м’ячу, а із появою світової економічної кризи тільки поглибилися. Уже сам факт, що досі не працює офіційний сайт Федерації гандболу України, про чимало говорить. Показовим є інші негативні реалії. Наприклад, прикро, але за нагороди ось уже який час змагається менше 10 колективів. А чим не промовиста констатація зникнення з гандбольної карти країни запорізького „Мотора”? А де поділися традиції і міць колись легендарного столичного „Спартака”? Гнітюче враження справляє й суперництво команд, особливо якщо поглянути на турнірну таблицю. Так, в окремих турах були несподівані результати. Однак це мала втіха, якщо подивитися, що перший призер випередив другого на 15 очок, а той у свою чергу залишив позаду бронзового тріумфатора ще на 10 пунктів.

Не краща ситуація й серед аутсайдерів. Різниця між першими трьома командами другої четвірки менш відчутна, але все ж помітна, а про харківську „Панацею” і говорити нічого. Та що там дебютант-„Панацея”, якщо в розпал сезону через брак коштів узагалі половина команд могла зникнути! Чи не найілюстративнішим є приклад зі львівською „Галичанкою”. Тривалий час географічні сусідки Закарпаття йшли другими, а в підсумку через брак коштів фінішували в нижній частині турнірної таблиці.

Не пощастило цього сезону й „Карпатам”. Спочатку взагалі здавалося, що ужгородки боротимуться за виживання в лізі, але в підсумку за рахунок досвіду зуміли відірватися на безпечну відстань. І хоч фінішували на принизливому для себе 7 місці, але завершували змагання без побоювань залишити клас найсильніших. В окремих же матчах знекровлена відходом і травмами ряду провідних гравців команда все ж спромоглася показати ще й непоганий гандбол. Будемо сподіватися, що в новому сезоні ужгородкам пощастить більше. Підстави для цього є. Зокрема позитивний той факт, що президент клубу Олександр Ледида очолив облдержадміністрацію й матиме більше можливостей підтримувати рідний колектив.

А взагалі в державі потрібно більше уваги приділяти розвиткові дитячих спортивних шкіл і стимулювати бізнес вкладати гроші в спорт, зокрема в гандбол. Інакше в найближчі роки в командах просто нікому буде грати.

Володимир Тарасюк, Мукачево.net.Блоги