Закарпаття: У Синевирі відкрили музей бокорашам, які сплавляли гірськими річками карпатський ліс

У селі Синевир Міжгірського району Закарпаття розпочав роботу ще один музей, у якому можна ознайомитись з макетами вузлів, споруд і пристосувань усього технологічного процесу заготівлі, сортування, зберігання і транспортування деревини у вигляді плотів-бокорів, а також побачити експонати музею лісосплаву.
Історико-краєзнавчий музей розташований поруч з буділею адміністрації НПП «Синевир», в окремому корпусі екологічного візит-центру. Музей, серед іншого, презентує експонати музею лісосплаву, котрий зруйнований повінню 1998 року.

Відвідувачі можуть ознайомитись з доступно поданою інформацією про історію, життя наших предків, про важку працю бокорашів (люди, які сплавляли ліс річкою) і нелегку долю їхніх сімей. Є тут й різні сокири, пили, що використовувались на різних ділянках заготівлі та переробки деревини. Починаючи від костюму і знарядь праці, закінчуючи макетом колиби (тимчасового житла лісорубів), – усе це експонує музей.

Досить своєрідне життя та побут горян оживуть в уяві при знайомстві з речами вжитку, посудом і всяким начинням, виготовленим з дерева.

Різні коновки, коновці, гелетки, бочки, миски тощо – це лише незначна частина експозиції, що вражає красою форм, способом виготовлення. Не менш цікаве взуття місцевих мешканців: шкіряні та резинові постоли, чоловічі шкіряні топанки з дерев’яною підошвою на високому каблуці, старовинні бочкори, що вирізані різцем з цільного дерева.

Свою історію мають презентовані тут вуйош з холошнями, гуня і кресаня. Не один десяток років пройшов з того часу, відколи їх перед небезпечною дорогою одягали на себе сміливці-бокораші.

ЗІК