Закарпаття: У Тячеві відбулися Проща матерів і з’їзд спільноти “Матері в молитві”

15 травня 2010 року в місті Тячеві відбулася Проща матерів Закарпаття, під час якої спільнота “Матері в молитві” провела свій вже традиційний 4-й з’їзд.
Саме в цей чудовий місяць травень, коли по всіх наших церквах лунають молебні та пісні в честь Пресвятої Богородиці, а престоли нашої Небесної Матері поринають у квітах, відбулася ця надзвичайна подія нашої єпархії – Проща матерів Закарпаття, яка переповнила серця всіх присутніх Божою благодаттю, дивною радістю, миром і спокоєм та безмежним Божим милосердям, великою любов’ю до Своєї Матері. Марія – це найкраще з усіх імен, що ними Всевишній обдарував Пречисту Діву, Матір Божу. Народивши Христа, який прийняв людське тіло і став нашим братом, Марія стала нашою доброю Матір’ю, яка і випросила для нас, своїх дітей, щоб цей день спільної молитви всупереч усіх прогнозів був сонячний, теплий, просто райський!

Боже, який Ти великий, всемогутній, безвідмовний! Отче Небесний, як вдячні ми всі за цей один із незчисленних дарунків, які були приготовані нам із Твоєї святої волі в нашому житті і особлива подяка за те, що Ти зібрав нас у Своє ім’я на цю спільну молитву, щоб просити, дякувати і прославляти Тебе.

Ця зустріч перевершила усі наші очікування, адже із 170 спільнот на прощу прибули близько 3-х тисяч вірників, приємно відзначити, що серед них було багато діточок і молоді, а також були присутні вірники з парафій, де спільноти ще не започатковані. Щиро раділи матері, адже спільно з ними на прощу приїхало близько 50 священиків, які одразу ж взялися за виконання свого важливого обов’язку – уділяти святу Тайну сповіді. Близько двох тисячі вірників прийняли Ісуса, з’єдналися з Ним у Пресвятій тайні Євхаристії.

Програма прощі розпочалася вервицею з розважаннями, яку провадив духівник спільноти о.Петро Крeніцкі. Ця молитва стала особливим спільним подарунком усіх присутніх для нашої улюбленої Мамки Божої, Матері всіх матерів.

Гарну програму підготували сестри-монахині із згромадження Сестер служебниць Непорочної Діви Маріїї спільно з діточками та молоддю, які піснями та віршами привітали матерів.  Привезли ікону з мощами бл. Йосафати Гордашевської для поклоніння та розповіли про її життєвий шлях з Богом.

Святу Божественну Літургію очолив о.Петро Крініцкі, з яким співслужило 40 священиків. Слово Боже, яке виголосив в часі Служби Божої духівник спільноти, глибоко проникло в наші серця, і віримо, що проросте в них. Він наголосив: “наша проща є в часі Великої девятниці Церкви. В молитвах заново єднаймося, щоб Дух Святий був життям кожного з нас, кожної спільноти і так само життям Церкви. Переможною будуть молитви матерів, якщо витривати нам скрізь всі випробування”. Також подякував за благословення і підтримку Преосвященному Владиці Мілану, який не зміг бути присутнім, але духовно ми всі відчували його єдність з нами у молитві.

Спільною молитвою за священиків, за їхню святість, всі присутні дякували Богові за дар священства, який є даром і для кожного з нас, адже наше життя з Богом неможливе без священиків.

Відтак, духовно наповнені, учасники прощі підкріпилися й фізично, про що подбали вірники Тячева та трьох парафій Тячівського деканату. Під час обідньої перерви була також можливість всім бажаючим помолитися Покаяний Акафіст жінок, які вчинили аборт, біля пам’ятника ненародженим діткам.

Спільною молитвою подяки спільноти “Матері в молитві” продовжилася програма після обіду.  Особливу, по правді заслужену подяку усі склали матерям, які зростили своїх дітей у Божій любові, молилися за їх покликання, підтримали їх вибір присвятити своє життя служінню Богу. Більше 30 матерів було посеред нас, діти яких стали священиками, монахами і монахинями. Мати Олена Рішко з села Драгово, два сини якої є отцями-монахами, а донька – монахинею, подарувала  всім матерям незвичайний подарунок – свій вірш “Матері в молитві”. Ця частина розчулила серця присутніх до сліз. Боже милосердя безмежне! Слова вдячності від імені цих матерів висловила відповідальна Тетяна Лозюк із Королева.

Хресним ходом зі свічками пройшли Хресну дорогу Ісуса і Марії всі прочани від польового престолу Зарваницької Божої Матері до храму Успення Пресвятої Богородиці, де відбулася Вечірня.

Закінчилась зустріч Божим Благословенням із посвяченням водою з неба – дощиком.

Щира материнська подяка всім організаторам цієї пречудової зустрічі, а особливо декану, священикам та вірникам Тячівського деканату від усіх прочан.

Світлана Гедьо, Мукачівська греко-католицька єпархія