Закарпаття: Вогнеборцям із Хуста не було рівних у пожежно-прикладному спорті

На ужгородському стадіоні «Авангард» зібралися оперативно-рятувальні підрозділи зі всього Закарпаття, щоб позмагатися у пожежно-прикладному спорті. Показати свою професійну майстерність у видовищних, але досить важких змаганнях, взялося 14 команд. Урочисто під гімн України переможці минулорічних змагань команда Хустського гарнізону підняла національний прапор.

Після привітального слова начальника закарпатських рятувальників Мирослава Щербея, почалися спортивні баталії.

Рятувальники зустрілися на спортивному майданчику, щоб визначити найсильніших у п’яти видах: подолання 100 метрової смуги з перешкодами, підйом штурмовою та висувною драбинами у вікно четвертого та третього поверхів учбової башти, пожежна естафета 4 по 100 метрів та бойове розгортання.

Першим випробуванням для учасників стало подолання 100-метрової смуги з перешкодами, які справжній пожежник повинен долати без усяких труднощів – двометровий паркан, біг по буму та з’єднання пожежних рукавів. Найспритнішим у цьому виді став ужгородець Роберт Батрин з результатом 19,68 секунд. З відставанням менше ніж на секунду фінішували хустські колеги, які й посіли відповідно 2 та 3 місця.

Наступною була вправа „підйом штурмовою драбиною у 4-й поверх навчальної башти”. Тут рівних не було хустинам. На пам’яті старожилів рятувальної служби – це була перша команда, яка «забрала» усі призові місця у даному виді.

У вправі „підйом висувною драбиною у 3-й поверх навчальної вежі” найкращими знову були хустські вогнеборці, залишивши позаду команди Великого Березного та Воловця.

Четвертий вид змагань – пожежна естафета 4 по 100 метрів. Атлетам потрібно було подолати будиночок, двометровий паркан, пробігти по буму та вогнегасником загасити вогонь у палаючій ємності. Естафетною палочкою слугував вогнеборцям пожежний ствол. Команда Хустського райуправління і тут не залишила нікому шансів на перемогу. Друге та третє місця відповідно посіли спортсмени Ужгородського райуправління та Свалявського райвідділу.

Заключний етап – бойове розгортання від мотопомпи МП-800. Стартували команди з 10-метрової відстані від мотопомпи, на швидкість розгортали пожежно-технічне обладнання, закачували воду з водоймища та подавали її в рукавну лінію завдовжки у 100 метрів. Головним у цьому змаганні було суперництво водіїв, точніше – їхня майстерна вправність у поводженні з механічною помпою та її досконала підготовка до змагань. Все як у реальних умовах гасіння пожежі. Найкращий результат показала команда зі Сваляви – 41,63 сек. За ними збірна Тячева – 50,79 сек. та Ужгорода – 52,16 сек..

За підсумками всіх видів, перше загальнокомандне місце вже сьомий рік поспіль виборола команда Хустського пожежно-рятувального підрозділу. «Срібло» відвоювали вогнеборці обласного центру, а «бронза» дісталася Тячівському гарнізону.

Всім переможцям, як в особистих, так і командних заліках було вручено кубки, медалі та грамоти. Чемпіони у певних номінаціях нагороджувалися й цінними подарунками.

“Цей вид спорту не лише залік з фізичної підготовки вогнеборців. Є види у яких учасники під час тренувань загартовують командний дух і вміння розуміти один-одного з півслова. А хіба не це є важливою складовою нашої роботи, коли опиняєшся віч-на-віч з вогнем, коли під час надзвичайної ситуації людське життя вимірюється кожною секундою. Це не просто показовий виступ. Пожежно-прикладний спорт це ті вправи, з якими повинен вміло справлятися кожний рятувальник. Можна навіть сказати, що це імітування бойових умов. Навики від яких так потрібні у повсякденній роботі. І хоча сьогодні на змаганнях ми визначили найкращих, можу сказати з упевненістю, що переможених тут немає. У двобої з вогняною стихією переможцями повинні вийти лише бійці МНС», – такими враженнями від цьогорічних змагань поділився начальник головного управління МНС Мирослав Щербей.

Центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області