Закарпаття: З початку року у гірському краї у скоєнні злочинів звинувачено 118 неповнолітніх

На початку року на Закарпатті у скоєні злочинів звинувачено 118 неповнолітніх, порушено 29 кримінальних справ за Ст. 304 ККУ “Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність”, до адміністративної відповідальності притягнуто 705 осіб, а за злісне ухилення від виховання дітей і негативний вплив на них – 405 батьків.
В Ужгородському  МУ ГУМВС України, у відділі кримінальної міліції в справах дітей на обліку перебуває 37 малолітніх, 18 з яких – особливої категорії. У травні цього року одну дитину направлено в дитячу колонію за крадіжку мопеду, 2 — знаходяться у слідчому ізоляторі. Також на обліку ужгородського відділу кримінальної міліції у справах дітей перебуває 33 неблагополучних сімей, у яких виховується 77 неповнолітніх. З них 3 родини, діти яких потерпають від злочинних дій батьків. Так, проти однієї матері порушено кримінальну справу та вирішується питання про позбавлення батьківських прав за те, що вона змушувала своїх дітей жебракувати. Троє її найменших малюків направлено в інтернат, двоє інших – в притулок.

За словами начальника відділу кримінальної міліції в справах дітей, підполковника міліції Людмили  Талабішки, щоб запобігти дитячій злочинності, жебракуванню малолітніх та виявляти бездоглядних малюків за півроку  співробітниками міліції було проведено 12 рейдів – “Операція”, “Малюк”, “Канікули” тощо.

Дослідження працівників обласного Центру практичної психології та соціальної роботи, зі слів завідуючої центру Марини Лемак, показали, що, на думку закарпатської молоді, основними причинами, що спонукають молодих людей скоювати протиправні дії є вплив алкоголю чи наркотиків, солідарність з компанією, захист себе і близьких, впевненість у безкарності тощо. Найменшим фактором впливу на правопорушну поведінку молоді є суспільні та політичні процеси в державі.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович