На Закарпатті інтелігенція просить врятувати Ужгородський замок від Ратушняка

Відкрите звернення інтелігенції Закарпаття до голови Закарпатської обласної адміністрації Олександра Олександровича Ледиди щодо намірів передати Ужгородський замок у підпорядкування міській владі:

Шановний Олександре Олександровичу!

Висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з приводу Вашої позиції, висвітленій в інтерв’ю, яке було надруковане в газеті обласної ради та обласної державної адміністрації «Новини Закарпаття» в №55-56 від 22 травня 2010 року.

На минулих виборах Президента України, ми голосували та агітували за лідера «Партії Регіонів» Віктора Януковича. Наш вибір ґрунтувався на необхідності стабілізації суспільно-політичного та економічного життя країни та області зокрема. На передвиборчих зустрічах з активом обласного осередку «Партії Регіонів», зокрема з паном Качуром II. нам обіцяли, що культура та мистецтво краю отримуватиме належну увагу з боку нової влади, належне фінансування, підтримку тощо. Слід зазначити, що позитивні зрушення відбуваються. Однак, як грім серед ясного неба, для нас прозвучала Ваша позиція щодо можливої передачі Ужгородського замку, а відтак, і Закарпатського краєзнавчого музею на баланс міста Ужгорода.

З огляду на діяльність міського голови міста Ужгорода, нам відомо, що політики обіцяють багато до тих пір, поки не спробують виконати свої обіцянки. В Ужгороді, закривають дитсадки, школи, хронічно недофінансовуються заклади культури та мистецтв, у зв’язку з відсутністю фінансування, на 50% скорочується кількість діючих гуртків для дітей та молоді в ПАДІЮНі. Відбулося колосальне скорочення працівників ДМШ №1 ім.П.І.Чайковського та Дитячої школи мистецтв. Точаться розмови щодо об’єднання цих двох закладів та перенесення їх у приміщення ПАДІЮНу, що дасть можливість керівництву міста продати звільнені будівлі в центрі Ужгороду. Такі факти, на жаль, є непоодинокими, і свідчать про руйнівне ставлення мера Ужгорода та депутатського корпусу до культури та мистецтва краю.

Ужгородський замок за всю свою історію існування ніколи не входив до комунальної власності міста. Постановою Ради міністрів УРСР та Постановою ЦК ХП(б)У №1001 від 01 червня 1946 року, та відповідним рішенням Закарпатського облвиконкому, Ужгородський замок передано під музей, на що з республіканського бюджету було виділено 451 тис. 895 крб.. В червні 2010 року, Закарпатський краєзнавчий музей відзначить 65-річний ювілей. Свої 65 років, музей зустрічає в розквіті сил. Омолоджений колектив музею, при підтримці ветеранів музейної справи, постійно оновлює та створює нові експозиції, методично поповнює фондові зібрання новими цінними експонатами. На сьогодні, 90% площ замку зайняті під експозиції, щорічно проводяться ремонтно- реставраційні роботи спрямовані на збереження Ужгородського замку. Слід врахувати, що ЗКМ є основним науково-методичним центром музейної справи в області. На базі ЗКМ сформувалися близько 120 державних та громадських музеїв області. Ми переконані, передача пам’ятки історично-культурної спадщини – Ужгородського замку, на баланс міста Ужгород, рівнозначна його знищенню і спричинить ліквідацію Закарпатського краєзнавчого музею. Враховуючи вищезазначене, просимо Вас, шановний Олександре Олександровичу, врахувати нашу позицію щодо перспектив передачі Ужгородського замку, а відтак, і Закарпатського краєзнавчого музею на баланс міста Ужгорода. Знаючи Вас, як патріота Закарпаття, закликаємо і надалі берегти та розвивати культуру нашого краю.

Звернення підписали:

Академік Національної академії мистецтв України, народний художник України, лауреат національної премії ім.Т.Шевченка, В. Микита,
колишній директор Закарпатського краєзнавчого музею С. Пеняк ,
професор, заслужений працівник освіти І.Небесник,
директор Закарпатського краєзнавчого музею В. Шеба,
директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Г. Андял,
директор Закарпатського обласного художнього музею ім.Бокшая Ф.Ерфан,
зав кафедр туризму УжНУ Ф. Шандор,
директор Закарпатської обласної філармонії І. Микита,
директор ГО “Інститут державного управління та регіонального розвитку” М. Палінчак,
директор НДІ Карпатознавства УжНУ, професор В. Котигорошко,
директор Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Л. Григаш,
Почесний консул Словацької Республіки в Ужгороді І. Шуфрич
та інші.

ЗІА “Простір”