Закарпаття: 19 тисяч гривень – стільки краяни заробили для держави на виправних роботах

Потрудитися і частину зарплати віддати дер-жаві. Або ж у вільний від роботи час взяти віник і прибрати вулиці свого міста чи села. Саме таке покарання світить за вчинки, котрі Кримінальний Кодекс України називає «злочинами невеликої тяжкості». Ми вирішили з’ясувати, як і де на Закарпатті трудяться порушники Закону.
Кого  за незаконні вчинки не ув’язнять, а просто змусять якийсь час відпрацювати на благо громади або ж держави, вирішує суд. Злочинів, за які передбачається саме такий вид покарання, багато: це і дрібне хуліганство, і керування автомобілем у нетверезому стані, і навіть дрібні фінансові махінації. Повний перелік таких правопорушень у тому ж Кримінальному Кодексі.

«Не слід плутати поняття виправні й  громадські роботи, – вводить у  курс справи заступник начальника відділу Держдепартаменту виконання покарань в області, майор внутрішньої служби Михайло Соханич. – У першому випадку людина працює там, де й завжди, але певна сума з її зарплати стягується на користь держави. У другому ж громадянин трудиться поза своєю основною роботою, причому абсолютно безкоштовно. За тим, хто і як працює, стежать представники кримінально-виконавчої інспекції». За статистикою, станом на 1 травня на Закарпатті на виправних роботах працювали 54 людини. З початку року і до останнього місяця весни з їхніх зарплат до державної казни стягнуто 18883 гривні.

Скільки і як довго зніматимуть гроші  із конкретної людини, вирішують у суді: стаття 57 Кримінального кодексу України передбачає термін виправних робіт від 6-ти місяців до 2-ох років. А із зарплати стягується від 10 до 20 відсотків її розміру. До речі, у період виправних робіт працівник не має права звільнитися.

Не  можуть «відпрацьовувати» на своїй  же посаді після вчинення злочину  військовослужбовці, представники Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України, правоохоронці, нотаріуси, судді, прокурори, адвокати, держслужбовці  та посадовці місцевих рад. Виправними роботами можуть замінити кінцевий період тюремного ув’язнення людини в разі її позитивної характеристики. Тоді засуджений повертається або на своє попереднє місце праці, або ж йому його знайдуть через місцевий Центр зайнятості.

«Коли ж людині суд призначив громадські роботи, — каже Михайло Соханич, – це означає, що вона повинна відпрацювати безкоштовно 4 години на добу. Для неповнолітніх така норма становить 2 години на день. Як показує практика, найчастіше суди призначають закарпатцям 50 годин робіт». Відтак такі порушники Закону трудяться на територіях своїх «жеків» або ж селищних чи сільських рад. Де конкретно потрібна додаткова робоча сила, вирішує місцева влада. Людей можуть долучити до прибирання вулиць, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, впорядкування зелених зон тощо. Характерно, що цей вид покарання демократичний: кожен сам планує графік, коли зручніше відпрацювати свої 4 години в добу. За статистикою, на 1 квітня в нашій області на громадських роботах відбувала 231 людина, із них двоє – неповнолітніх.

За  словами Михайла Соханича, сьогодні ті, кому суди призначили громадські роботи, допомагають ліквідовувати наслідки паводка. Працювали такі трудівники торік і в Перечинській школі-інтернаті, де впорядкували прилеглу територію. А  вже цього року допомагали комунальникам привести до ладу військові кладовища та пам’ятники з нагоди 9 Травня.

Мукачівське комунальне підприємство «ЖРЕП-3» –  одне з тих, до якого люди для виконання  громадських робіт направляються  регулярно. «Це дуже хороший виховний процес, – зазначає начальник підприємства Гаврило Балаж. – Більшість із тих чоловіків, які приходили до нас, зарекомендували себе відповідальними людьми». У цьому «жеку» громадські трудівники здебільшого прибирають вулиці з 6-ої до 10-ої ранку. Але якщо людина добре розуміється на іншій справі, то їй можуть запропонувати робити саме її.

Однак, був і негативний досвід – двоє осіб, котрих якось направили сюди ж, чомусь вирішили свій робочий обов’язок  ігнорувати.

За  словами майора внутрішньої служби Михайла Соханича, із початку року до 1 травня кримінально-виконавча інспекція отримала 20 подібних повідомлень: люди, котрим призначено громадські роботи, просто на них не з’являлися. Відтак 20 закарпатцям за таку халатність працю на користь громади замінено адміністративним арештом – ув’язненням до 15 діб.

Ярослав Гулан, Старий Замок “Паланок”