Закарпаття: На Тячівщині відбулася міжвідомча нарада по підтопленому Солотвинському солеруднику

У смт. Солотвино, що в Тячівському районі Закарпаття, відбулася міжвідомча нарада за участі заступника міністра аграрної політики України Євгена Лаврова, заступника начальника департаменту харчової промисловості Віктора Яницького, першого заступника голови Закарпатської ОДА Івана Бушка, керівництва району, представників Міністерства надзвичайних ситуацій України, проектних інститутів ВАТ “Гірхімпром”, УкрНДМІ НАН, Держгірпромнагляду та інших.
Нагадаємо, 22 травня на ДП “Солотвинський солерудник” сталася надзвичайна ситуація – на майданчику шахти №8 утворився карстове провалля, а саму шахту підтопило. Передусім учасники наради обговорили низку наболілих питань стосовно діяльності солерудника, зокрема, щодо консервації шахти №8.

Зі слів директора ДП “Солотвинський солерудник” Ярослава Батрина, ситуація не з кращих: до копальні прибуває щогодини близько 320 кубометрів води. Наразі там знаходиться близько 1 млн. тонн ропи. Така ж ситуація свого часу була і на затопленій шахті №9.

Як поінформував присутніх Іван Бушко, облдержадміністрація та облрада неодноразово зверталися до центральних органів влади щодо виходу з цієї складної ситуації.

– Нині одне з головних завдань – безпека людей, – наголосив Іван Іванович, звертаючись до представників територіальних органів Держгірпромнагляду, Міністерства з надзвичайних ситуацій, керівництва району,  підприємства.

Ту кількість води, яка знаходиться у підземеллі, майже неможливо відкачати. Тим більше, на думку науковців, відсмоктування ропи з шахти може призвести до погіршення ситуації. Фахівці зійшлися на одній думці: шахту №8 необхідно консервувати. Чи можна врятувати шахту? Саме з цього питання розгорнулася  дискусія. Адже консервація шахти тягне за собою ряд соціальних проблем: закриття алергологічних лікарень та самого солерудника.

Учасники наради говорили й про причини, які призвели до непоправних наслідків на солеруднику. Серед них – невирішене питання фінансування у 2010 році робіт щодо проекту консервації шахти №9 та захисту шахти №8. З вуст присутніх лунали й звинувачення  на адресу директора солерудника Ярослава Батрина  у бездіяльності, яка призвела до проблем техногенного характеру.

Врешті, учасники міжвідомчої наради прийняли рішення: у зв’язку з ситуацією, що склалась на ДП “Солотвинський солерудник”, звернутися до Президента України Віктора Януковича та Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням терміново, у другому кварталі 2010 року, виділити зі Стабілізаційного фонду Держбюджету заплановані кошти у сумі 35 млн. грн. – для проведення робіт відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації подання проекту “Консервації шахти №8 та її державної експертизи” та на розробку проекту реабілітації працівників солерудника”.

За результатами наради перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко дав доручення про створення робочої комісії, яка 4 червня здійснить комплексне обстеження русла річки Тиса поблизу смт. Солотвино. Наразі ж, до прийняття відповідного рішення, вибір гравію з пойми Тиси – заборонений.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА