Микола Томенко просить Віктора Януковича роз’яснити, на підставі чого комерційний канал “Інтер” контролює інформаційну політику Національної телекомпанії

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко звернувся з листом до Президента України Віктора Януковича з проханням дати офіційне роз’яснення стосовно підстав узгодження інформаційної політики Національної телекомпанії України та комерційного телеканалу «Інтер» на рівні менеджменту цих телеорганізацій, змісту, форм і засобів такого узгодження та їх відповідності вимогам Конституції і законів України щодо заборони цензури й необґрунтованого втручання у професійну діяльність журналістів.

Як відомо, під час прес-конференції Президента, що проходила у п´ятницю, на запитання про свідчення деяких журналістів телеканалу УТ-1, що інформаційна політика Національної телекомпанії України і комерційного каналу «Інтер» узгоджуються зусиллями менеджерів, Президент відповів: «Якщо така інформація є, я не буду її заперечувати. Я не знаю, що тут поганого, що тут хорошого. Ви хочете сказати, що тут щось погане?».

Натомість, Микола Томенко нагадує, що згідно ст. 5 Конституції України цензура заборонена. Закони України також містять цілу низку положень щодо заборони цензури і необґрунтованого втручання у професійну діяльність журналістів. Зокрема, ст. 5 Закону «Про телебачення і радіомовлення» гарантує свободу діяльності телерадіоорганізацій та незалежність у визначенні змісту їхніх програм і передач, а ст. 45-1 Закону України «Про інформацію» забороняє «втручання у формах, не передбачених законодавством України або договором, укладеним між засновником (співзасновниками) і редакцією засобу масової інформації, у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом інформації, що  поширюється, з боку засновників (співзасновників) засобів  масової інформації, органів державної влади або органів місцевого самоврядування,  посадових  осіб  цих органів, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно значимої інформації, накладення заборони на показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати органи державної   влади чи органи місцевого самоврядування або їх посадових осіб».

У своєму листі М.Томенко наголосив, що «узгодження» інформаційної політики НТКУ та телеканалу «Інтер» «зусиллями їх менеджерів» не передбачено ані українським законодавством, ані статутом Національної телекомпанії України чи редакційним статутом  телеканалу «Інтер». Тому, відповідно до вимог законів Україну «Про інформацію» та «Про телебачення і радіомовлення», таке «узгодження» є втручанням у професійну діяльність журналістів цих телеканалів, яке карається законом. При цьому особливо небезпечним, на думку Віце-спікера, є те, що таке грубе порушення відбувається на центральному державному телевізійному каналі, якому «загрожує перетворення на структурний підрозділ інформаційного холдингу приватної комерційної телерадіоорганізації».

Заступник Голови Верховної Ради України також наголосив, що особливо актуальним роз´яснення Президента, чому, як випливає з коментарів, в Україні фактично здійснюється політична цензура, буде напередодні професійного свята працівників ЗМІ – Дня журналіста.

portal.rada.gov.ua