Закарпаття: В Ужгороді солдати-новобранці прийняли військову присягу (ФОТО)

Яскраве сонце щедро роздавало своє проміння, що теплими посмішками лягало на засмаглі обличчя солдат. Вишикувані на плацу, змужнілі, вони також випромінювали впевненість, солдатський вишкіл та витримку. І, здавалося, уже далеко позаду той день, коли вперше переступили поріг військової частини, одягли військові однострої і почався безкінечний вишкіл новобранців під акомпанемент дощу, якому не було кінця.
Суботній ранок 5 червня був особливим. Солдати-новобранці, вчорашні учні, студенти, робітники і службовці, приймали військову присягу на вірність Батьківщині. І сама природа, здається, хотіла долучитися до цього свята, даруючи таку довгоочікувану сонячну днину.

Щасливі та схвильовані батьки шукають очима дітей, час від часу вихлюпуючи назовні емоції, що переповнюють. Як подорослішали вони за цей час, стали ще гарнішими та ріднішими. Атмосфера особливого піднесення охопила всіх присутніх і в цей момент над військовим містечком і древнім містом над Ужем, пронеслося гучне та розлоге: «Батальйони! На Прапор! Струнко!». Свято прийняття урочистої присяги на вірність українському народові в окремих гірсько-піхотному та танковому батальйонах 128-ї гвардійської окремої механізованої Туркестансько-Закарпатської двічі орденів Червоного Прапора бригади – розпочалося.

Завмерши в урочистому строю, слухають солдати заступника командира бригади, полковника В.В.Ногайко та командира батальйону підполковника О.Г.Зиму, і подумки, крокують бойовим шляхом військового з’єднання, у якому мають честь нести службу. Їм продовжувати славні традиції батьків та дідів, охороняти мирну працю та спокій українського народу, бути надійною опорою у розбудові незалежної Української держави та її Збройних Сил.

«Ваше завдання зміцнювати свої фізичні якості, міцніти духом, бути впевненими у собі та своїх товаришах. Набирайтеся військового досвіду, набирайтеся солдатської мудрості, беріть на себе відповідальність, проявляйте розумну ініціативу. Ось тоді ви будете гідними захисниками Вітчизни», – побажав новобранцям, які щойно прийняли присягу ветеран Великої Вітчизняної війни, полковник у відставці Сергій Петрович Чоботарьов.

Теплі напутні слова пролунали на їхню адресу від представника виконавчого комітету Ужгородської міської ради О.А.Муртазіна, від голови галузевої ради підприємців Ужгорода М.І.Жолтані, матері молодого солдата Г.Ф. Чок.

«Ми молоді громадяни України щойно прийняли священну присягу на вірність народові України. Присяга єднає усіх нас в необхідності сумлінно і чесно виконувати військовий обов’язок, накази командирів, бути дисциплінованими і відповідальними, неухильно дотримуватися Конституції України»,- заявив від імені новобранців солдат Андрій Гавриляк.

Слова благословення на адресу військовослужбовців виголосив священик УПЦ КП отець Ігор.

«Служу Українському народу!»,- лунають слова щойно прийнятої присяги, солдатами однієї з найкращих частин Сухопутних військ Збройних Сил України, у якій свого часу проходили службу 14 Героїв Радянського Союзу та 19 повних кавалерів ордена Слави… А сторінки в «Одноклассниках» та « В контакте», рясніють хвилюючими записами … «я вас усіх люблю і сумую за вами… я в армії».

Так, зараз вони в армії. Учорашні школярі, студенти… сьогодні вони захисники Вітчизни.

Іван Лендьєл, Мукачево.net