Що обрати — здорову їжу чи фаст-фуд?

Кращі ідеї приходять до нас на вулиці. Не вірите? Що ж, запитаєте у художника, що тільки що закінчив свою дихаючу яскравими фарбами картину, з якого джерела черпав він натхнення і даю 80 відсотків гарантії, що ця людина відповість Вам: «Муза прийшла до мене на крилах вітру, а фарби я узяв у позику у осені».

Якщо проявите настирливість, то поцікавтеся у композитора що написав сумну баладу де ж він бачив скільки печалі, то Ваші вуха почують: «Мені дощ співав пісню, коли розбивався об байдужий асфальт». Журналісти, звичайно ж, не виключення із загального правила – вони теж, як вампіри, п’ють настрій і картини вулиць. Адже теми народжуватися саме там: око ненавмисно зачепитися за щось, а воно візьми і пусти коріння в голові. Так, зародок ідеї поступово примушує її володаря працювати тільки над побаченою проблемою, шукаючи шляхи для освітлення цієї теми перед публікою.

Ось сьогодні і мене відвідала «вулична» Муза. Так, серед грязі, солі і вітру, що скидає з даху на голови вмираючою від температури «плюс » сніг, в блиску новорічних гірлянд і із запахом ялинок, що продаються на нелегальному базарчику вона дивилася на мене очима соціальної реклами що закликає відмовитися від фаст фуда. Або, принаймні, задуматися над наслідками (потрібно відзначити, що реклама розвішена, як не можна до речі – перед низкою свят). І тут її шепіт звучав в голові при погляді на рундук «Форнетті» що так вчасно виріс на моєму шляху. А оскільки ігнорувати такі подарунки долі безглуздо, то просто необхідно покласти пальці на клавіатури і писати статтю «під ялиночку», в надії, що хтось та задумається змінити свій раціон в Новому Році.

Божевільний ритм життя не залишає можливості сучасній людині пообідати неквапом, із задоволенням. Так, щоб закласти накрохмалену серветку за комір і із задоволенням покуштувати перше, друге і третє. Замість трапези доводиться задовольнятися їжею на швидку руку в діапазоні від бізнес-ланча в найближчій забігайлівці до швидкорозчинної локшини в пакетику. Втім, минуле теж не варто ідеалізувати. Швидке живлення існувало і в давнину.

Вже за часів античності фаст-фуд користувався величезною популярністю. Якщо в Стародавній Греції все ж таки вважали за краще готувати їжу в своєму господарстві, то стародавні римляни нерідко взагалі відмовлялися від готування, в деяких будинках навіть не було кухонь. Зате в кожному місті існувала маса закусочних і базарів, де торгували всілякими стравами.

Великою популярністю користувалися коржики з дріжджового тесту, змащені оливковим маслом, їх було дуже зручно використовувати як їстівні тарілки. Багато сторіч через ці коржики, покриті запеченим сиром, ковбасами і овочами, почали називати італійською піцою. Існували у римлян і свої гамбургери. Вони смажили коржики з яловичини, які вважалося є з хлібом. Професор Пилип Фернандес-арместо в своїй книзі «Історія їжі» стверджує, що середньостатистичний стародавній римлянин споживав більше фаст-фуда, чим, скажімо, сучасний житель Нью-Йорка. Різниця в тому, що швидке живлення стародавніх римлян було свіжішим і кориснішим, чим сучасні хот-доги і гамбургери.

Поважали фаст-фуд і в інших країнах. У Китаї задовго до появи «Доширака» на базарах торгували гарячою локшиною швидкого приготування, в Індії були популярні коржики чапаті з гострим соусом і рис з шматочками курки під соусом каррі. У Європі теж дуже поважали різного роду коржика, а в деяких країнах (наприклад, в Росії) не гидували і пиріжками.

Правда, все ж таки, залишається загадкою, куди ж так поспішали в стародавні часи (не інакше, як на завоювання нових земель)? Але якщо ми вже маємо негатив у минулому, то в майбутньому, найчастіше, він переростає в ще більший негатив. Залізобетонний принцип життя, який бий не бий, а не зміниш. Так і вийшло – в 1920-і роки в США (а де ж ще, як не там – зло завжди коренитися в одному місці) з’явився якийсь «Білий Замок» – а простіше кажучи, забігайлівка з гамбургерами, яка вела розумну політику: і за часів Великої Депресії, і Другому Світової Війни ціни радували око простому американцеві своєю стабільністю – п’ять центів за гамбургер. Коли ж вперше на поверхню каламутного океану виплило логічне питання «а не чи шкідлива така їжа для організму» розумний і хитрий господар найняв декілька студентів, які відвідували його заклад в білих халатах. Простий народ вірив, що вони лікарі і як і раніше набивав шлунок булками з холестерином, наївно вважаючи, що «все окей». Але «Окей» бути не могло, тому як, на думку вже справжніх лікарів, давніх за часів молодості клятву Гіппократа, фаст-фуд буває двох видів – шкідливий і дуже шкідливий. Головна проблема полягає в тому, що велика частина подібної їжі дуже висококалорійна, містить багато жирів і мало вітамінів. В першу чергу це стосується гамбургерів – звичайно, для виробника це дуже вигідно, оскільки відвідувач жирний гамбургер, що з’їв, відчував себе ситим, але звичайний американець раптом з тривогою починав помічати, як стрілка на вагах неухильно повзе все далі і далі. З відкриттям «Макдональсів» вага США збільшилася, але це було ще півбіди. Справжня катастрофа прийшла тоді, коли ці веселі забігайлівки нахабно постукали до Європи. І повирастали, як грибки після дощу, усілякі аналоги – «Містер Снек», «Картопля» і так далі.

Розумні люди вирішили перевірити, чим же може закінчитися таке масове поглинання калорійної їжі і не жаліючи себе поспішили зняти декілька документальних фільмів. Найяскравішим серед них є фільм «Подвійна порція» знятий американський документалістом Морганом  Сперлоком. Чоловік протягом місяця три рази на день харчувався в «Макдональсі», причому за порадою усмішливих співробітників брав подвійні порції, а тому безглуздо дивуватися як йому вдалося видужати на 12 кілограм, зіпсувати печінки і заробити підвищений рівень холестерину в крові. Українські учені з Харківського науково-дослідного інституту біології теж вирішили не відставати і провели унікальний експеримент. Пошкодувавши homo sapiens, тобто нас, вони поділили щури на три групи і годували цілий рік їх різними продуктами – першу групу кашею, хлібом і зерном, другу – гамбургерами, третю – сухарями. Перша група росла і розвивалася нормально, друга зупинилася в розвитку на 30 відсотків, а третє страждали більше всього: спочатку бідолахи нічого не підозрюючи поглинали те, що подається людьми, потім нічого не ялині, знаходячись на нульовому зростанні, практично між життям і смертю. Коли ж учені зглянулися і перевели звірів на нормальне живлення, то поглинаючі фаст-фуд вже не могли набрати вагу – в їх організмі відбулися необоротні зміни. Функції печінки змінилися. Навіть учених такі результати привели в стан шоку.

Отже, що ж це виходить? Сигаретам і алкоголю на п’яти починає наступати фаст-фуд теж пристрасно охочий скоротити наші життя (ну, або хоч би гарненько їх зіпсувати). Пам’ятаєте, що готують швидку їжу на спеціально маслі, яке має велику калорійність, що надмірне живлення в забігайлівках приводить не тільки до ожиріння (що теж, звичайно, не найприємніше), але і до випадання волосся, зміні кольору шкіри і зовнішності в цілому .

. Ніхто нікого не хоче лякати. Але після прочитання просто посидьте і подумайте ось над чим: на цьому світі і так дуже багато чинники, що негативно впливають на наше здоров’я мимо нашого бажання. Так чи варто посилювати положення йдучи на поводі у простого слова «хочу»? Ви ж не почнете пити отруту через трубочку, розуміючи абсурдність таких дій – так навіщо приймати його по краплі щодня. Так, життя диктує нам свої ритми і доводитися часто бігти так, як того хоче вона, але це ще не виправдання Вам. Зараз переддень Нового Року і як в найрожевіших мріях кожен з нас під бій курантів пообіцяє собі все почати з чистого листа. Звичайно, глобальних змін ніхто найчастіше не робить – але якщо Ви сумете подолати, хоч би одну негативну звичку в своєму житті, то це вже буде перемогою.

Річ у тому, що постійне живлення гамбургерами, хот-догами, картоплею і пиріжками викликає досить швидке порушення обміну речовин. Крім того, в цій їжі дуже багато холестерину, зміст вітамінів і харчових волокон понижений до мінімуму, а баланс між білками, жирами і вуглеводами не має нічого спільного з нормальним живленням. Підсумок всього перерахованого жахливий не тільки для фігури, але і для зовнішності: така фаст-фудовська «дієта» дуже негативно позначається на стані волосся, лишаю їх блиску і еластичності (в деяких випадках волосся починає випадати), а також шкіри.

Олекса Довбуш, Мукачево.net.Блоги